1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Ekologiselle asumiselle malli Tuusniemeltä

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Tuusniemen kunta Pohjois-Savossa on aloittanut ekologisen asumisen kokeilun, joka on tarkoitettu erityisesti pienen kunnan tarpeisiin. Kokeilulla yritetään hillitä maaltapakoa ja antaa kaupungeissa asuville lapsiperheille vaihtoehtoja.

Tuusniemen Hietarantaan on laadittu omakotitalokonsepti, jota voidaan muunnella ja laajentaa. Puutalojen rakentamistapa on ekologinen ja energiankulutus matala. Kunta tarjoaa rakentamiseen erilaisia palveluja.

Tuusniemi mainostaa, että Hietarannassa asuminen on luonnonläheistä ja laadukasta.

VTT on mukana Tuusniemen hankkeessa sten, että laitos on laatinut erityisen tutkimusohjelman ohjaamaan ekologisen rakentamisen tavoitteita, sisältöä ja toteutusta. Kaikessa rakentamisessa toteutetaan ekotehokkuuden arviointimenettely.

Tuusniemen hankkeessa on kyse ns. ekologisen rakentamisen toisesta aallosta, jossa kunnat ja kaupungit kaavoittavat ekologisen rakentamisen alueita, mutta hankkeet toteutetaan tavallisin asuntotuotannon menettelyin. Hankkeita on toteutettu kaupungeissa. Pienille kunnille ei tämäntyyppisestä ekorakentamisesta ole toistaiseksi ollut mallia.

Ekorakentamisen ensimmäisestä aallossa toteutettiin ekokyliä, jotka toimivat yhteisöllisesti. Asukkaat rakensivat kylät usein omatoimisesti.

Rakentaminen Hietarannassa alkaa ensi vuonna.

YLE24

Lue seuraavaksi