Suomalaiset haluavat enemmän lapsia

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Suomalaiset haluaisivat paljon enemmän lapsia kuin he todellisuudessa saavat. Lapsia haluttaisiin myös nuorempana ja nopeammassa tahdissa, kertoo Väestöliiton tuore perhebarometri.

Barometrin mukaan ihanteellisena pidetty perheen lapsiluku on 2,4 lasta, kun perheissä todellisuudessa on keskimäärin 1,8 kotona asuvaa alle 18-vuotiasta. Ensimmäisen lapsen hankintaikä on utopioissa 25 vuotta ja todellisuudessa 28 vuotta.

Vain neljä prosenttia alle 30-vuotiaista naisista aikoo olla kokonaan hankkimatta lapsia. Lopulta lapsettomaksi jää kuitenkin noin 15 prosenttia naisista.

Ne naiset, jotka lapsia hankkivat, hankkivat niitä aiempaa enemmän. 3 - 4 lapsen perheiden määrä onkin kasvussa samalla, kun 1 - 2 lapsen perheiden määrä laskee.

Syitä lastenteon lykkäämiseen ovat muun muassa opintojen loppuunsaattaminen ja taloudellinen epävarmuus. Yhteiskunnan tukitoimista tärkeimpinä pidetään joustavaan työaikaan ja kotihoidon tukeen liittyviä toimia.

Helmikuussa postitettuun kyselyyn vastasi noin 7 000 ihmistä. Perhebarometriin rajattiin 18 - 45-vuotiaat, joita oli parituhatta.

STT