Hallitus moittii HUS:n päätöksiä terveyspalveluista

Peruspalveluministeri Eva Biaudét (r.) patistaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriä miettimään uudelleen päätöksiä terveyspalveluista. Samalla ministeri torjuu välikysymyksen tehneen Keskustan väitteet terveyspalvelujen kriisistä.

Eva Biaudét

Eduskunnassa välikysymyskeskustelun aikana asiasta kertonut ministeri viittasi puheillaan Etelä-Suomen lääninhallitukseen.

Lausunnon mukaan HUS:n hallituksen päätös tehdä kuntakohtaisia jonoja ja sen avulla laskea palvelujen tasoa alle hyväksytyn keskitason on lainvastainen.

- Kansalaisia ei voi asettaa erilaiseen asemaan riippuen siitä, missä kunnassa he asuvat, Biaudét muistutti.

Samalla hän korosti, että kuntayhtymän kuntien on turvattava sairaanhoitopiirin varat tehtävien hoitamiseksi.

Keskustan mielestä HUS:n ongelmat ovat osoitus siitä, että hallituksen hyvinvointipolitiikka on poukkoilevaa ja ettei perustuslain takaama oikeus riittäviin terveyspalveluihin ole toteutunut.

Sairaanhoitopiireistä vain pari vaikeuksissa

TV-uutisten selvityksen mukaan manner-Suomen 20 sairaanhoitopiiristä taloudellisissa vaikeuksissa on vain muuutama. HUS on yksi niistä.

Selvityksen mukaan pohjoisten sairaanhoitopiirien johtajat arvioivat piiriensä tilan olevan vakaa, vaikkakin budjetit ovat ylittymässä lähes kaikkialla.

Talouden voimakkaimmat rakennemuutoksia koskevat keskustelut käytiin jo 90-luvulla, joten nyt ongelmista ylimpänä on lääkäripula.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin lisäksi taloudellisissa vaikeuksissa on Pohjois-Savo. Siellä rahat ovat yksinkertaisesti loppu, joten käyttöön on otettu erittäin raju 24-kohtainen säästöohjelma.

Rahatilane on kohtuullisen hyvä Pirkanmaalla, Keski-Suomessa ja Päijät-Hämeessä.

Ratkaisevassa asemassa on kuitenkin kuntien tilanne. Jos se heikkenee, heikkenee seurannaisvaikutuksena myös sairaanhoitopiirien taloudellinen liikkumavara.

Kokoomuksen sisälläkin kiehuu

HUS-jupakan kovimpia kohuja oli Helsingin kaupunginhallituksen kokoomuslaisen puheenjohtajan Harry Bogomoloffin lausunto, jonka mukaan kaupunki voisi yksityistää osan sairaaloista.

Pari viikkoa sitten Helsingin Sanomien Nyt-liitteessä haastateltu Bogomoloff ehdotti myös, että kaupunki voisi harkiten luopua erikoissairaanhoidon kustantamisesta.

Kokoomuksen Helsingin valtuustoryhmä sanoutui keskiviikkona illalla irti Bogomoloffin puheista. Ryhmän mielestä erikoissairaanhoidon palveluiden perustana pitää olla julkinen järjestelmä, jota täydennetään yksityisiltä ostettavilla palveluilla.

YLE24