Eduskunnan terveyskeskustelu päättyi

Eduskunta päätti keskustelunsa terveydenhuollon palveluja koskevasta välikysymyksestä hieman ennen yhtä torstain vastaisena yönä. Puhumaan haluavia oli niin vähän, että keskustelu vietiin loppuun jo yöllä.

Alun perin keskustelua oli varauduttu jatkamaan vielä torstai-iltana.

Illan mittaan keskustelu laajeni pääkaupunkiseudun tilanteesta terveydenhuollon ongelmiin laajemminkin.

Kansanedustajat peräsivät kuntien vastuuta palvelujen järjestämisestä ja monet kaipasivat valtiolta nykyistä tiukempaa ohjausta.

Peruspalveluministeri Eva Biaudet (r.) lupasi, että ohjausta tehostetaan samalla, kun valtio lisää rahoitustaan kuntien terveyspalveluihin.

Hän myös huomautti kansanedustajille, että eduskunta itse on halunnut käyttää enemmän rahaa tulonsiirtoihin kuin palveluihin.

Eduskunnan työkuri palautui

Eduskunnan työkuri oli selvästi parantunut viikon takaisesta budjettikeskustelusta, joka oli loppua kesken kansanedustajien poissaoloihin. Tällä kertaa puheenvuoroja pyytäneet olivat paikalla, kun heidän vuoronsa tuli.

Myöhäisillan tunteina paikalla oli kuitenkin enää muutama kansanedustaja. Sitkeimpiä olivat keskustan Hannu Takkula ja Matti Väistö sekä Vasemmistoliiton Unto Valpas.

He kiistelivät vielä puolen yön jälkeen siitä, kenen syy oli lääkärikoulutuksen vähentäminen 1990-luvun puolivälissä.

Välikysymyksen käsittely päättyy ensi tiistaina, kun eduskunta äänestää hallituksen luottamuksesta.

Sairaanhoitopiireistä vain pari vaikeuksissa

TV-uutiset kertoi keskiviikkona, että sen oman selvityksen mukaan manner-Suomen 20 sairaanhoitopiiristä taloudellisissa vaikeuksissa on vain muuutama. HUS on yksi niistä.

Selvityksen mukaan pohjoisten sairaanhoitopiirien johtajat arvioivat piiriensä tilan olevan vakaa, vaikkakin budjetit ovat ylittymässä lähes kaikkialla.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin lisäksi taloudellisissa vaikeuksissa on Pohjois-Savo. Siellä rahat ovat yksinkertaisesti loppu, joten käyttöön on otettu erittäin raju säästöohjelma.

Rahatilane on kohtuullisen hyvä Pirkanmaalla, Keski-Suomessa ja Päijät-Hämeessä.

Ratkaisevassa asemassa on kuitenkin kuntien taloustilanne. Jos se heikkenee, heikkenee myös sairaanhoitopiirien taloudellinen liikkumavara.

Kokoomuksen sisälläkin kiehuu

HUS-jupakan kovimpia kohuja oli Helsingin kaupunginhallituksen kokoomuslaisen puheenjohtajan Harry Bogomoloffin lausunto, jonka mukaan kaupunki voisi yksityistää osan sairaaloista.

Pari viikkoa sitten Helsingin Sanomien Nyt-liitteessä haastateltu Bogomoloff ehdotti myös, että kaupunki voisi harkiten luopua erikoissairaanhoidon kustantamisesta.

Kokoomuksen Helsingin valtuustoryhmä sanoutui keskiviikkona illalla irti Bogomoloffin puheista. Ryhmän mielestä erikoissairaanhoidon palveluiden perustana pitää olla julkinen järjestelmä, jota täydennetään yksityisiltä ostettavilla palveluilla.

STT, YLE24