Äänigalleria avaa arkiston aarteita

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Yleisradio on avannut nettisivuillaan palvelun, joka tarjoaa näytteitä Ylen ääniarkiston helmistä. Sivuilta voi muun muassa kuunnella, mitä ulkoministeri Väinö Tanner sanoi talvisodan päättyessä tai presidentti Risto Ryti jatkosodan alkamispäivänä.

Risto Ryti

Kansallinen äänigalleria sisältää muun muassa kaikkien presidenttiemme ääninäytteet, välähdyksiä urheilun huippuhetkistä ja otteita vanhojen laulajien esityksistä.

Gallerian vaihtuvassa "Merkkitapahtuma"-osastossa on aluksi kuultavissa Suomen kansallisteatterin sata vuotta sitten valmistuneen rakennuksen vihkiäisnäytännössä mukana olleiden näyttelijöiden esityksiä.

Presidenttien ja poliittisten vaikuttajien ääninäytteet on pyritty valitsemaan siten, että ne liittyvät johonkin maamme historian merkittävään vaiheeseen tai kuvaavat jotain valtiollisen järjestelmämme ilmiöitä.

Urheilun huippuhetket -osastosta löytyy muun muassa selostusvälähdys legendaarisesta Berliinin kisojen 10000 metrin juoksusta, josta suomalaisille tuli kolmoisvoitto, Pauli Nevalan kultaa tuoneesta "kaameasta heitosta" Tokion olympialaisissa sekä tietenkin Lasse Virenin tempauksesta Münchenin olympiakisojen 10 000 metrin juoksussa.

Suuret laulajat -osiossa voi kuunnella 1900-luvun alkuvuosikymmenien tunnetuimpien laulajien esityksiä Aino Acktesta ja Abraham Ojanperästä Oiva Soiniin ja Aulikki Rautavaaraan.

Kysymysgalleriassa tietokilpailuhullut suomalaiset voivat testata taitojaan historian ja musiikin alalta. Osaston ääninäyte vaihtuu kuukauden välein ja siihen liittyy kolme kysymystä ja kolme vastausvaihtoehtoa.

Alkuun galleriassa on kuultavana vajaat sata näytettä, mutta kokoelmaa kasvatetaan kysynnän mukaan. Ylen ääniarkistoissa on kaikkiaan 250 000 nauhaa.

YLE24, STT