Yhdysvallat hyökkäsi Irakin siviilikentälle

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Yhdysvaltain koneet iskivät torstaiaamulla Basran kaupungin siviililentokentälle. Isku ei tiettävästi vaatinut kuolonuhreja.

Irakin valtion omistaman satelliittikanavan mukaan kyseessä oli terrori-isku, joka rikkoi kansainvälisiä siviililentoliikenteen sääntöjä. Irakin mukaan iskussa vaurioitui pahasti lentokentän ulkomaanlentojen terminaali.

Yhdysvaltain puolustusministeriön Pentagonin mukaan isku oli suunnattu siviilikentälle, koska Irak oli asettanut sinne ilmapuolustustutkia. Pentagonin tiedotteessa kerrotaan, että tutka oli tarkkaillut liittoutuneiden ilmavoimia jo yli viikon ajan.

Yhdysvaltain mukaan Irak asettaa sotakalustoaan siviilikohteisiin, jottei laitteita tuhottaisi. Pentagon raportoi, että Irak on asettanut kalustoaan mm. sairaaloihin, moskeijoihin ja väestösuojiin.

Presidentti George W. Bush uskoo saavansa kongressilta luvan hyökkäykselle Irakiin pian demokraattien vastustuksesta huolimatta.

Puolustusministeri Donald Rumsfeld esitti torstaina uusia todisteita Irakin yhteyksistä terroristijärjestö al-Qaidaan. Hänen mukaansa yhteistyö on ollut tiivistä vuodesta 1998 lähtien.

AFP, Reuters