Partisaanisotaa sovitellaan

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Sodankylässä järjestetään viikonloppuna partisaanien siviili-iskuja jatkosodan aikana ruotiva seminaari, johon osallistuu sekä partisaanisodan asiantuntijoita että asianosaisia.

Seminaarin järjestää Jatkosodan siviiliveteraanit. Heidän mukaansa tavoitteena on käydä läpi historiallisia faktoja sovittelumielessä. Sunnuntaiksi seminaarin työryhmä valmistelee partisaanisodasta avoimen julkilausuman.

Paikalle saapuu niin suomalaisia kuin venäläisiäkin sotahistorioitsijoita. Mukana on myös iskujen uhreja ja heidän omaisiaan sekä venäläisiä veteraanipartisaaneja.

Venäläispartisaanit iskivät vuosina 1941-44 kaikkiaan 23 siviilikylään Liperin ja Sodankylän välillä. Raa'at ja väkivaltaiset partisaanit ryöstivät kylät ja tappoivat niiden asukkaita. Hyökkäyksissä kuoli ainakin 176 ja haavoittui 75 ihmistä. Nykyään partisaanit pidetään Venäjällä arvokkaina veteraaneina

Petroskoin yliopiston tutkija Einar Laidinen sanoo, että jatkosodan partisaaneja oli enimmillään vuosina 1942-44 jopa 2 400.

- Heidän joukossaan oli myös rikollisia, joiden vangitsemisaika oli kulunut loppuun, kertoi Einar Laidinen.

Laidisen mukaan jo Neuvostoliiton vastavakoilu oli aikoinaan todennut likaisuutta ja epäilyttäviä elementtejä partisaanijoukkojen kokoonpanossa. Laidinen sanoo myös, että joukkojen johdosta puuttuivat partisaani-, sota- ja tiedustelutoimien johtokokemus.

Sodankylässä mukana olevat venäläiset partisaaniveteraanit Anatoli Golubev ja Georgi Hartsenko vakuuttivat, ettei partisaaneille annettu käskyä surmata siviilejä.

Saksalaisten linjojen takana Lapissa toimineen Golubevin mukaan hänen joukkonsa tärkein tehtävä ja kohde oli Rovaniemeltä Petsamoon johtanut maantie, jota saksalaiset käyttivät huoltoreittinään.

Sodankylässä keskustellaan sodanaikaisten tapahtumien lisäksi myös muun muassa sotatutkijan roolista siviiliuhreja kohtaan sekä sodan uhreille maksettavista korvauksista.

STT