1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Koizumi järjestelee hallitustaan

Japanissa pääministeri Junichiro Koizumi on järjestellyt hallitustaan. Hallituksen kaikki 17 ministeriä erosivat maanantaiaamuna. Uusi hallitus nimitettiin myöhemmin samana päivänä.

Suurin osa entisen hallituksen ministereistä jatkaa toimissaan. Kyseessä on uudelleenjärjestely, jonka tarkoitus on vauhdittaa Koizumin ajamia talousuudistuksia.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun Koizumi järjestelee hallitustaan sen jälkeen kun hän astui virkaansa viime huhtikuussa.

Rahoitusasioista vastaava ministeri Hakuo Yanagisawa joutuu jättämään hallituksen. Hän on avoimesti vastustanut uuden valtiontuen myöntämistä paljon huonoja lainoja myöntäneille pankeille. Myös puolustusministeri ja maatalousministeri vaihtuvat.

Yanagisawan tilalle Koizumi nimittää Heizo Takenakan, joka jatkaa myös talousministerinä. Takenaka on ollut Koizumin aggressiivisen uudistuspolitiikan kannattaja.

Muut avainministerit, muun muassa valtiovarainministeri Masajuro Shiokawa, talous- ja budjettiministeri Heizo Takenaka ja hallituksen pääsihteeri eli kansliaministeri Yasuo Fukuda jatkavat tehtävissään.

Pääministeri Koizumin kansansuosio nousi rajusti sen jälkeen kun hän teki historiallisen vierailun Pohjois-Koreaan pari viikkoa sitten. Mainichi-sanomalehden teettämän kyselyn mukaan 67 prosenttia japanilaisista kannattaa Koizumia. Kuukausi aiemmin Koizumia kannatti vain 43 prosenttia japanilaisista.

AP