1. yle.fi
  2. Uutiset

Ei-toivotut raskaudet surmaavat kehitysmaiden naisia

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Maailmassa kuolee vuosittain jopa satoja tuhansia naisia ei-toivottujen raskauksien seurauksena. Kuolemantapaukset olisi helppo välttää, jos naisille olisi tarjolla kelvolliset terveydenhoito-olot.

Yhdysvalloissa päämajaansa pitävä Global Health Council GHC on julkaissut raportin, jonka mukaan vuosina 1995-2000 maailmassa kuoli 700 000 naista ei-toivottujen raskauksien seurauksena.

Noin kolmannes kuoli raskauden ja synnytyksen aiheuttamiin ongelmiin, mutta yli 400 000 naista kuoli siksi, että he yrittivät keskeyttää raskauden joko itse tai ammattitaidottomien puoskareiden avulla.

GHC:n mukaan useimmat ei-toivotut raskaudet, samoin kuin niistä aiheutuneet kuolemat olisi voitu ehkäistä laadukkaalla terveydenhoidolla ja äitiysneuvonnalla.

Kuolemat johtuvat raportin mukaan useimmiten terveydenhuollon puutteista, tietämättömyydestä, köyhyydestä sekä sosiaalisesta, taloudellisesta ja sukupuolisesta syrjinnästä.

Äitiyskuolleisuus on suurinta niissä maissa, joissa terveydenhuollon palvelut, kuten ehkäisy ja koulutetut kätilöt, ovat huonoimmin naisten saatavilla.

Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa kuolee äitiydestä johtuvista syistä keskimäärin yksi nainen 4 000:sta. Afrikassa yksi nainen 15:sta.

Maailman terveysjärjestö WHO ja Maailmanpankki ovat laskeneet, että perhesuunnittelun ja äitiyshuollon perustiedot voitaisiin antaa jokaiselle maailman naiselle, jos rahaa tähän varattaisiin kolme euroa naista kohti.

GHC:n raportti on aiheuttanut kohun Yhdysvalloissa, sillä presidentti Bushin hallinto päätti hiljattain vetää pois 34 miljoonaa euroa YK:n väestörahastolle Unfpalle myönnettyä tukea.

Yhdysvallat epäilee, että Unfpa tukisi kiinalaisia järjestöjä, jotka kannattavat abortteja ja pakkosterilisaatioita.

Unfpalta otetut rahat anetaan yhdysvaltalaiselle avustusjärjestölle Usaidille.

Jopa republikaanipoliitikot ovat arvostelleet Bushin päätöstä, sillä Usaid toimii vain 84 maassa, mutta Unfpa 140 maassa. Ne maat, joissa Usaid ei toimi, kaipaisivat terveydenhuollon palveluja kipeimmin.

IPS

Lue seuraavaksi