Vuorotyön tekijöillä pulaa unesta

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Yksi unihäiriöden taustalla oleva tekijä on vuorotyö. Työskenteleminen ja nukkuminen epäsäännöllisiin vuorokaudenaikoihin näkyy helposti unen määrässä ja laadussa.

Työterveyslaitoksen tutkimusprofessorin Mikko Härmän mukaan etenkin yövuoroihin ja aikaisiin aamuvuoroihin voi liittyä uniongelmia — molempia hän pitää yhtä pahoina unettomuuden kannalta. Myöhäisiin iltavuoroihin ei sen sijaan yleensä liity paljonkaan unihäiriöitä.

Vuorotyötä tekevillä unirytmi on usein epäsäännöllinen, mikä näkyy muun muassa unen pituuden lyhenemisenä ja ongelmina unen laadussa.

Härmän mukaan ihmiset eivät yleensä pysty kovin hyvin sopeuttamaan unirytmiään, ja siksi pääasiallinen suositus monivuorotyötä tekeville on, että vuorot olisivat mahdollisiman nopeasti kiertäviä eikä niitä olisi kovin montaa peräkkäin.

Monet vuorotyötä tekevät käyttävät nukahtamislääkkeitä varmistaakseen riittävän yöunen. Härmän mukaan lääkkeitä olisi syytä käyttää vain satunnaisesti esimerkiksi yö- tai varhaisaamun työvuoroihin liittyen. Säännölliseen käyttöön niitä ei voi suositella.

Eräs keino hankalissa työvuoroissa jaksamiseksi ja unen laadun parantamiseksi ovat esimerkiksi nokkaunet hyvissä ajoin ennen yövuoroa. Vuorotyötä tehdessä omaa unta voi rytmittää melko paljon, ja esimerkiksi valolle altistuminen vaikuttaa siihen, miten elimistö kokee unen tarpeen.

Vaikeuksia unensaannissa

Simo, 37, tekee vuorotyötä säännöllisesti. Yövuoroja hänellä on kuukaudessa keskimäärin kaksi. Varhaisia aamuvuoroja tulee tehtyä enemmän ja niitä hän sanoo oikeastaan toivovansa.

Vuorotyötä Simo luonnehtii raskaaksi, vaikka pitääkin työtehtävistään.

- Varhaisia aamuvuoroja tehdessä ei saa nukuttua tarpeeksi ja muutaman vuoron jälkeen alkaa kertyä univelkaa. Myöhäiset iltavuorot ovat vielä raskaampia. Silloin nukuttaa sen takia, että kroppa haluaisi luonnostaan mennä siihen aikaan nukkumaan, hän sanoo.

Unensaannin kanssa Simolla on ollut ongelmia etenkin, kun pitää lähteä töihin varhain seuraavana aamuna.

- Jos tiedän, että minun pitää herätä aamulla työvuoroon kello 4, tulee siitä henkistä painetta, enkä taatusti saa nukuttua 2-3 tuntia enempää.

Nukahtamisvaikeuksiensa takia hän kertoo pyytäneensä erityisiä nukahtamislääkkeitä, joita käyttää ainoastaan aamuvuoroja edeltävinä öinä muutaman kerran kuukaudessa.

- Ne toimivat melko hyvin, sitä nukahtaa useimmiten kuin vauva, Simo kehaisee. - Täytyy vain olla tarkkana, että menee nukkumaan heti otettuaan lääkkeen. Jos puuhaa valveilla liian kauan, menee vaikutus ohi.

Simo myöntää pohtineensa vuorotyön mahdollisia terveysvaikutuksia.

- Ei se pidemmän päälle voi olla hyväksi, mutta kun on tällaisen työn valinnut, niin se täytyy kestää, hän sanoo.

"Varhaiset aamuvuorot vaikeimpia"

Maija, 29, ei tee enää varhaisia aamuvuoroja kärsittyään muutama vuosi sitten unihäiriöistä niiden takia. Varhaisista herätyksistä luopumisen jälkeen unettomuutta ei enää ole ollut.

Yövuoroja Maija tekee edelleen ja niitä on keskimäärin kaksi viidessä viikossa. Työvuorot painottuvat pitkälti iltoihin, mistä hän sanoo olevan jonkin verran haittaa sosiaaliselle elämälleen.

Varhaiset aamuvuorot Maija arvioi oman jaksamisensa kannalta pahimmiksi. - Ne sekoittivat unirytmini täysin. Kaikki muut vuorot, yöt mukaan lukien, taas sopivat minulle, koska niiden kanssa unirytmin voi pitää tasaisena.

- Yövuorot ovat totta kai rasittavia, kun täytyy valvoa, mutta niiden jälkeen saa yleensä nukkua rauhassa, hän sanoo.

Maijan tapauksessa unettomuus ilmeni siten, ettei hän joko saanut lainkaan unta tai heräili keskellä yötä epätietoisuuteen, että pitääkö jo lähteä töihin. Herättyään liian aikaisin hän ei välttämättä enää pystynyt nukkumaan.

- Tätä jatkui joka yö, vaikka olisi seuraavana päivänä ollut iltavuoro tai vapaa. Olin lopulta hirveän väsynyt ja kärsin masentuneisuudesta ja paniikkikohtauksen oireista. Lopulta minun oli mentävä lääkäriin, Maija muistelee.

Nukahtamislääkkeitä Maija ei halua töiden takia käyttää, vaikka tietää monien muiden vuorotyötä tekevien turvautuvan joskus niihin.

Unihygieniasta apua nukahtamiseen

Unen laatua voi ja kannattaa yrittää parantaa ennen kuin hakeutuu lääkärin vastaanotolle unenpuutteen vuoksi. Tällöin puhutaan ns. "unihygieniasta" huolehtimisesta.

Unihygienia merkitsee sitä, että nukkumisolosuhteet pyritään muuttamaan paremmiksi ja poistamaan unta mahdollisesti häiritsevät tekijät.

Nukkumistottumuksiin voi esimerkiksi pyrkiä vaikuttamaan käyttämällä vuodetta vain nukkumiseen, menemällä vuoteeseen vasta kun tuntee itsensä väsyneeksi ja nousemalla sängystä aamuisin aina samaan aikaan.

Samoin tulisi pitää huoli siitä, että makuuhuoneessa on sopiva lämpötila ja valaistus ja itse vuode riittävän mukava.

Ennen nukkumaanmenoa kannattaa välttää muun muassa alkoholin nauttimista, tupakointia ja kofeiinipitoisia juomia. Samoin olisi syytä välttää rasittavaa ponnistelua ja muuta toimintaa, joka nostaa vireystilaa.

Mikko Naalisvaara, YLE24

Unettomuus yhä useamman kiusana

Tietokoneen käytöstä unettomuutta?

Unihygieniaohjeet Unettomat ry:n sivuilla