Tietokoneen käytöstä unettomuutta?

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Monien unihäiriöistä kärsivien potilaiden unettomuuteen liittyy tietokoneen käyttö myöhään illalla ennen nukkumaanmenoa. Tällaisia havaintoja on tehty Haagan neurologisessa tutkimuskeskuksessa.

Johtajaylilääkäri, dosentti Markku Partisen mukaan näin on yli kolmasosassa keskuksessa tutkituista unettomuustapauksista.

Partisen mukaan unen laadun heikentymistä ilmenee esimerkiksi keski-ikäisillä ihmisillä, jotka joutuvat vaikkapa työssään opettelemaan uusien tietokoneohjelmien käyttöä ja kokevat siinä suuria vaikeuksia.

Toisaalta unihäiriöistä kärsivät nuoremmat työelämässä olevat ihmiset, joilla ei ole samanlaisia vaikeuksia oppimisessa, ja jotka ovat ehkä liiankin innostuneita asiasta. Tällaiset ihmiset tekevät kenties työtä koneen äärellä nukkumaanmenoon saakka.

IT-alalla työskentelevät miehet sekä tietokonepelejä aktiivisesti myöhään illalla harrastavat teini-ikäiset tai nuoret aikuiset tulevat selvästi esiin unihäiriöiden ollessa kyseessä, Partinen sanoo.

Myöhäisen tietokoneen käytön ja unettomuuden yhteys perustuu siihen, että unessa ihminen käsittelee päivän tapahtumia.

Jos tietokoneen ääressä on vietetty runsaasti aikaa ennen nukkumaan menoa, saattavat aivot jatkaa asian käsittelyä vielä unessakin. Näin unen laatu kärsii.

Myös myöhäinen television katselu saattaa aiheuttaa unihäiriöitä. Lähinnä voimakaita ahdistavia tunteita herättävät elokuvat voivat näkyä pienillä lapsilla ja muuten herkillä persoonilla lisääntyneinä painajaisina.

YLE24, STT

Unettomuus yhä useamman kiusana

Vuorotyön tekijöillä pulaa unesta