Luvaton asekanta kokoon keräyksellä

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Luvattomista aseista pyritään pääsemään eroon vapaaehtoisella keräyksellä, kertoo Helsingin Sanomat.

Sisäministeriön valmisteleman esityksen mukaan luvattoman ampuma-aseen luovuttamisesta selviäisi lähitulevaisuudessa ilman rangaistusta. Osa kerätyistä aseista huutokaupattaisiin, ja aseen omistajat saisivat myyntitulot.

Tällä hetkellä luvattomasta aseesta luopujan rangaistuskäytäntö vaihtelee Suomessa. Kaikkialla ei nytkään rangaista aseen luovuttajaa, mutta osassa poliisilaitoksista määrätään esimerkiksi sakkoja.

Suomen Gallupin mukaan luvattomia aseita oli viisi vuotta sitten peräti 300 000. Valtaosan arvioidaan olevan ns. harmittomilla omistajilla. Tällaisina pidetään esimerkiksi sotaveteraaneja tai heidän sukulaisiaan, joilla on sota-ase muistona kaapin perällä.

Keräyksiä on järjestetty useissa EU-maissa hyvin tuloksin. Suomessa tavoitteena on kerätä pois noin 50 000 - 100 000 asetta.

Jos sisäministeriön esitys toteutuu, se voisi vaikuttaa myös alamaailman aseistautumiseen. Valtaosa rikollisten aseista on nimittäin peräisin ihmisiltä, joiden asuntoon ja mökille on murtauduttu. Jos aseita lojuu komeroissa nykyistä vähemmän, niitä päätyy myös vääriin käsiin vähemmän, arvelee poliisi.

YLE24

Osallistu tästä ja muista aiheista käytävään uutiskeskusteluun