Rauhan Nobel Jimmy Carterille

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Yhdysvaltain entinen presidentti Jimmy Carter,78, saa tämänvuotisen Nobelin rauhanpalkinnon. Norjan Nobel-komitea perustelee valintaansa Carterin vuosikymmenien mittaisella väsymättömällä rauhan- ja ihmisoikeustyöllä.

- Nykyisessä voimankäytön ilmapiirissä Carter on pitänyt kiinni neuvottelujen ja kansainväliseen lakiin nojaavan yhteistyön, ihmisoikeuksien ja taloudellisen kehityksen periaatteista, komitea sanoo.

Lisäksi se kiittää Carterin panosta Lähi-idän-kysymyksessä presidenttikaudellaan 1977 - 1981.

Yhdysvallat oli tuolloin erittäin tuloksellisesti mukana Lähi-idän rauhanponnisteluissa. Camp Davidin sopimus vuonna 1978 olivat iso läpimurto Israelin ja Egyptin suhteissa, joskin palestiinalaiskysymyksen tuolloinen ratkaisu jäi pelkäksi kirjaimeksi.

Lähi-idästä tuli kuitenkin myös Carterin kompastuskivi presidenttinä. Kun iranilaiset militantit hyökkäsivät Yhdysvaltain Teheranin-lähetystöön 1979 ja ottivat kymmeniä panttivankeja, Carter pidättäytyi vastahyökkäyksestä. Kun sellaiseen lopulta ryhdyttiin, salamaisku epäonnistui pahoin. 444 päivän kriisi päättyi vasta Carterin virkakauden loputtua.

Moninkertainen Nobel-ehdokas

Heti presidenttikautensa jälkeen 20 vuotta sitten Carter perusti Atlantaan keskuksen rauhan- ja ihmisoikeustyötä varten. Sitä hän on tehnyt myös henkilökohtaisesti muun muassa valvomalla vaaleja ja tarjoamalla sovitteluapuaan eri puolilla maailmaa.

Carter on tuon työnsä ansiosta ollut useina vuosina Nobel-ehdokkaana. Hänen ei tälläkään kertaa arveltu voittavan. Komitea kuitenkin punnitsi hänen ansiokkaimmaksi 117 ehdotetusta ihmisestä ja 39 ryhmästä tänä kansainvälisen terrorismin leimaamana vuonna.

Ehdokasluettelo on salainen, mutta toisinaan ehdokkaiden asettajat vuotavat nimiä julki. Listalla olivat tänä vuonna muun muassa Rudolph Giuliani - New Yorkin pormestari viimesyksyisten terrori-iskujen aikaan - sekä Yhdysvaltain nykyinen presidentti George Bush ja Britannian pääministeri Tony Blair.

SVT, Reuter, AP, AFP, YLE24

Muut vuoden 2002 Nobel-palkinnot

Carter-keskuksen sivuille