Venäjä pois rahanpesijämaiden listalta

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Rahanpesua vastustava FATF-järjestö on poistanut Venäjän yhteistyöhaluttomien maiden listaltaan. FATF:n mukaan Venäjä voitiin poistaa mustalta listalta, koska maa on perusteellisesti tehostanut rahanpesun vastaista toimintaansa.

Järjestön johtajan Jochen Sanion mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin on tukenut rahanpesun vastaisen lainsäädännön kehittämistä merkittävästi. Myös duuma sai kehuja ripeydestään lainsäädännön voimaansaattamisessa.

Sanion mukaan Venäjä saattaa päästä FATF:n täysjäseneksi jo ensi vuonna. FATF:n perjantaina pidetyssä kokouksessa Pariisissa Venäjä hyväksyttiin järjestön tarkkailijajäseneksi.

Sen sijaan Ukrainalle ja Nigerialle FATF on lähettänyt vakavan varoituksen yhteistyöhaluttomuudesta. Jos Ukraina ja Nigeria eivät joulukuun puoleenväliin mennessä ole tiukentaneet rahanpesun vastaista lainsäädäntöään, FATF ryhtyy tarkkailemaan tehostetusti maiden kansainvälistä rahaliikennettä.

Ukrainan ja Nigerian ohella FATF:n mustalla listalla ovat edelleen mm. Egypti, Filippiinit, Guatemala, Indonesian ja Myanmar. Lisäksi listalla on pieniä Tyynenmeren ja Karibianmeren saarivaltioita.

Venäjän ohella FATF:n mustalta listalta poistettiin perjantaina Karibianmerellä sijaitseva Dominica sekä Tyynellä valtamerellä sijaitsevat Niue ja Marshallin saaret.

FATF:n eli Financial Action Task Forcen perustivat G7-maat vuonna 1989.

Reuters