Kysely: Nizzan sopimus läpi Irlannissa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Tuoreen kyselyn mukaan irlantilaiset hyväksyvät Nizzan sopimuksen ensi viikonlopun kansanäänestyksessä.

Sunday Independent -lehden julkaiseman kyselyn mukaan 41 prosenttia kansasta äänestää sopimuksen puolesta ja 27 prosenttia sitä vastaan. 24 prosenttia oli epävarma kannastaan ja 8 prosenttia aikoi jättää äänestyksen väliin.

Sekä EU-maissa että unionin jäsenyyttä hakeneissa maissa jännitetään Irlannin äänestystulosta.

Nizzan sopimuksen hyväksyminen kaikissa EU-maissa on edellytyksenä unionin laajentumisen edistymiselle.

Edellinen Nizza-kansanäänestys kaatui Irlannissa viime vuonna alhaisen osanoton vuoksi. Irlannin hallitus sanoi tuolloin, etteivät monetkaan irlantilaiset ymmärtäneet sopimuksen merkitystä.

Ensi viikonlopun kansanäänestystä on edeltänyt laaja sekä Nizzan sopimuksen vastustajien että kannattajien kampanjointi.

Vastustajien leiriin tuli taannoin särö, kun ei-kampanjan johtohahmo Justin Barrett osallistui Saksassa äärioikeiston tilaisuuteen. Monet järjestöt halusivat ottaa etäisyyttä Barrettiin paljastuksen jälkeen.

Jotkut ovat pelänneet, että Irlannissa paljastuneet lahjontajupakat ja talouspulmat lisäisivät hallituksen vastaisuutta ja näkyisivät äänestystuloksessa. Mielipidetutkimuksen mukaan irlantilaiset pitäisivät hallituksen pulmat ja Nizzan sopimuksen kuitenkin toisistaan erillisinä asioina.

Reuters