Kenian oppositio yhdisti voimansa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kenian hajanainen oppositio on päättänyt asettaa yhteisen ehdokkaan joulukuussa pidettäviin presidentinvaaleihin. Oppositio hautasi sotakirveensä sen jälkeen, kun maata hallitseva Kanu-puolue nimitti maan ensimmäisen presidentin Jomo Kenyattan pojan Uhuru Kenyattan viralliseksi ehdokkaakseen presidentti Daniel arap Moin seuraajaksi.

Uhuru Kenyatta.

Kenyatta, 41-vuotias liikemies, totesi maanantaina Nairobissa pidetyssä puoluekokouksessa hyväksyvänsä nimityksen ja omistautuvansa puolueen ja kansakunnan edun ajamiseen.

Vallasta lähes neljännesvuosisadan jälkeen luopuva Moi on syössyt maan poliittiseen kriisiin ajamalla avoimesti Kenyattaa maan uudeksi johtajaksi.

Jo kuusi maan hallituksen ministeriä on eronnut tehtävästään vastalauseena Moin toimille ja koko puolue on pahasti jakautunut asiassa. Toisinajattelijat Kanun sisällä ovat ilmoittaneet perustavansa kiistan takia uuden puolueen.

Kriitikot epäilevät Moin valinneen poliittisesti varsin kokemattoman Kenyattan ehdokkaakseen voidakseen ohjailla häntä taustalta. Presidentin uskotaan myös pyrkivän tällä tavoin suojaamaan itsensä mahdollisilta korruptiosyytteiltä.

Moin on astuttava syrjään Kenian johdosta maan perustuslain nojalla. Hän itse on todennut aikovansa jatkaa aktiivisesti politiikassa ja pysyvänsä Kanun puheenjohtajana.

Presidentinvaalit pidettäneen joulukuussa.

Reuters, AP, AFP