Työryhmä pohtimaan Internet-rajoituksia

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Sisäasiainministeriö on asettanut työryhmän selvittämään mahdollisia rajoituksia Internetissä olevan rikollisen materiaalin julkaisuun. Asia on noussut vahvasti esille Myyrmäen pommiin todennäköisesti Internetistä saaduista teko-ohjeista.

Työryhmä huomioi etenkin jo vireillä olevat lainsäädäntöhankkeet. Tästä esimerkkinä on esitys uudesta laista sananvapaudesta joukkoviestimissä.

Internetin julkaisurajoja pohtivan työryhmän puheenjohtajana toimii rikostarkastaja Ari Määttä Helsingin poliisilaitokselta ja jäseninä rikosylikomisario Veli-Pekka Loikala sekä ylitarkastaja Sari Kajantie Keskusrikospoliisista.

Työryhmä kuulee työssään sananvapauden ja Internetissä tehtävän julkaisemisen ammattilaisia.

Itälä: Internetin pommiohjeet kiellettävä

Sisäministeri Ville Itälä on helpottunut, ettei Vantaan pommi-iskun takana ollut järjestäytynyt rikollisuus. Ylen Aamu-tv:n haastattelema Itälä on edelleen järkyttynyt tapahtuneesta eikä keksi keinoja, miten pomminteko-ohjeiden jakamisen Internetissä voisi estää kieltämättä yleistä keskustelua. Hänen mielestään keskustelua pommeista nettisivuilla ei voida kokonaan kieltää, jos keskusteluun ei sisälly uhkauksia ja laittomuuksia.

Itälä kiitteli viranomaisten toimintaa kriisiviikonloppuna. Sisäministerin mukaan parannettavaa löytyi pelkästään ostoskeskus Myyrmannin liikennejärjestelyistä. Pelastusautojen oli vaikea päästä onnettomuuspaikalle, kun sadat ihmiset pyrkivät samaan aikaan pois Myyrmannin ostoskeskuksen alueelta.

Keskusrikospoliisin rikosylikomisario, tutkinnanjohtaja Tero Haapalan mukaan Myyrmannin iskun kaltaiseen yksittäistapaukseen on vaikeaa puuttua ennalta. Järjestäytyneen rikollisuuden varalle poliisilta löytyy keinoja. Haapala kertoi Aamu-tv:lle, että iskun motiivin ja taustojen selvittämiseen menee kuukausia.

Myyrmäen räjäyttäjän Internet-nimi vahvistui

Keskusrikospoliisi vahvistaa, että Myyrmäen pommin räjäyttäjäksi epäilty Petri Erkki Tapio Gerdt on henkilö, joka käytti nimeä rc räjähdeharrastajien keskustelupalstalla Internetissä. Gerdt on käyttänyt samaa nimimerkkiä myös muilla keskustelupalstoilla vieraillessaan. Poliisi ei ainakaan toistaiseksi tiedä muita nimimerkkejä, joita Gerdt olisi käyttänyt. Poliisi on myös vahvistanut, että Gerdtillä oli ollut mielenterveysongelmia.

Poliisi on ollut yhteydessä muihin Kotikemia-nimisen sivuston käyttäjiin. Sivusto on tällä hetkellä suljettu. Sivuston ylläpitäjän mukaan Myyrmäen pommi tuli täydellisenä yllätyksenä niin hänelle kuin muillekin nimimerkki rc:n tienneille.

Einstein-nimimerkillä esiintyvän ylläpitäjän mukaan keskustelupalstalla käsitellään räjähteitä nimenomaan teoreettisella tasolla. Nimimerkki rc tiesi hänen mukaansa räjähteistä "aivan tarpeeksi" jo ennen kuin aloitti nettikeskustelut.

Viranomaiset eivät seuraa järjestelmällisesti Internetin keskustelupalstoja, sillä se on aivan liian mittava urakka, sanoo keskusrikospoliisin tietotekniikkarikosryhmän johtaja Veli-Pekka Loikkala.

Loikkala muistuttaa, että palvelimet, jolla sivustot ovat, saattavat sijaita myös Suomen ulkopuolella. Viestipaljouden lukemiseen taas eivät resurssit riitä. Puhelimen ja verkkokeskustelun tekninen seuranta vaatisi myös luvan alioikeudelta.

KRP järjesti maanantaina Myyrmäen räjähdyspaikalla perjantain rekonstruoinnin, jolla pyrittiin selvittämään muun muassa pommin tarkka sijainti.

Radiouutiset, STT