Suomalaisten elinikä on pidentynyt

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kuolleisuus oli viime vuonna kolme prosenttia edellisvuotta pienempi. Miesten elinikäodotus piteni puolella vuodella 74,6 vuoteen. Naisten odotettu elinikä oli 81,6 vuotta. Työikäisten miesten yleisin kuolinsyy on sepelvaltimotauti ja naisten rintasyöpä.

Kuolleisuuden lasku kolmella prosentilla johtui enimmäkseen siitä, että keuhkokuumekuolleisuus aleni viime vuonna 11 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen kuolinsyytilastosta.

Miesten odotettu elinikä piteni puolella vuodella 74,6 vuoteen. Naisten elinajanodote oli 81,6 vuotta.

Sekä työikäisillä että sitä vanhemmilla miehillä yleisin kuolinsyy oli edelleen sepelvaltimotauti.

Työikäisten naisten yleisin kuolinsyy on rintasyöpä.

Työikäisillä eli 15-64 -vuotiailla miehillä ja naisilla toiseksi yleisin kuolinsyy oli alkoholiin liittyvä sairaus tai myrkytys.

Naisilla seuraavaksi yleisimpiä kuolinsyitä olivat tapaturmat ja itsemurhat. Miehillä tapaturmat olivat kolmannella ja itsemurhat neljännellä sijalla.

Alkoholi- ja itsemurhakuolemissa alueellista vaihtelua

Viime vuonna itsemurhan teki kaikkiaan 1 204 henkeä, joista 933 miehiä. Edellisvuodesta itsemurhien määrä kasvoi 39 tapauksella.

Kymenlaaksossa miesten alkoholin käytöstä ja itsemurhista johtuva kuolleisuus on 72 prosenttia korkeampi kuin muualla maassa ja kolminkertainen alhaisimman kuolleisuuden alueeseen Pohjanmaahan verrattuna. Alkoholi ja itsemurhakuolleisuuden toiseksi synkintä aluetta on Kainuu.

Kainuussa ja Kymenlaaksossa kuolleisuus alkoholiin ja itsemurhiin on ollut jo kymmenen vuoden ajan selvästi korkeampi kuin koko maassa keskimäärin. Alhaisinta alkoholi- ja itsemurhakuolleisuus on Pohjanmaalla ja Itä-Uudellamaalla.

YLE24