Musiikin maailmanmarkkinat laskussa

Musiikin myynti väheni viime vuonna maailmassa viisi prosenttia, ilmenee ääniteteollisuuden kansainvälisen kattojärjestön IFPI:n vuosiraportista.

Alicia Keys on BMG:n tähtiartisteja

Sen mukaan musiikkia myytiin viime vuonna 34,3 miljardin euron arvosta. Tämän vuoden alkupuoliskolla myynti on hiipunut vuotta aiemmasta runsaat 9 prosenttia.

Myynnin vähenemiseen ovat vaikuttaneet muun muassa piratismi ja talouden huonot näkymät eri puolilla maailmaa.

Maailman suurin levy-yhtiö oli viime vuonna Universal Music 23,5 prosentin markkinaosuudella. Universal lisäsi hieman osuuttaan vuoden 2000 22,9 prosentista.

Universal Music on osa ranskalais-amerikkalaista viihdealan jättiä Vivendi Universalia. Sen menestysartisteja olivat viime vuonna muun muassa Shaggy, Nelly Furtado ja Andrea Bocelli.

Maailman musiikkimarkkinoilla seuraavina tulivat Sony Music 14,7 prosentin ja EMI 13 prosentin markkinaosuuksilla. Myös Sony onnistui hieman kasvattamaan siivuaan. EMI sen sijaan menetti aavistuksen asemiaan.

Kolmen suurimman levy-yhtiön jälkeen tulivat Warner Music (11,8 prosenttia) ja saksalaisen Bertelsmann-konserniin kuuluva BMG (8,2 prosenttia). BMG:n markkinaosuus hiipui hieman huolimatta sen listoilla olevien tähtien (mm. Dido, Alicia Keys ja Pink) useista suurista hiteistä.

Reuters