1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Ensimmäinen WTC-epäilty oikeuteen Saksassa

New Yorkin terrori-iskuja puidaan ensi kertaa oikeudessa Euroopassa, kun marokkolaismies tuodaan Saksassa oikeuden eteen syytettynä avunannosta yli kolmeentuhanteen murhaan.

Mounir al-Motassadeqia epäillään kuulumisesta Hampurissa toimineeseen ääri-islamilaiseen soluun ja World Trade Centeriä päin lentäneiden konekaappareiden avustamisesta. Jos hänet todetaan syylliseksi, häntä odottaa elinkautinen vankeustuomio.

28-vuotias entinen sähköinsinööri al-Motassadeq pidätettiin viime marraskuussa. Hänen oikeudenkäyntinsä toivotaan valaisevan myös terroristiverkosto al-Qaidan toimintaa.

Syytteen mukaan al-Motassadeq avusti Mohammed Attaa, joka ohjasi ensimmäistä WTC:n torneihin törmännyttä konetta. Myös kaksi muuta syyskuun 11:nnen konekaapparia, Ziad Jarrah ja Marwan al-Shehhi, olivat ns. Hampurin solun jäseniä.

Al-Motassadeq jäi syytteen mukaan Hampuriin hoitamaan pankkitiliä, jolta maksettiin ryhmän lentokoulutuksen ja viisumihakemusten kuluja.

Ensi vuoteen asti kestävä oikeudenkäynti alkoi tiistaina mittavien turvatoimien saattelemana. Paikalla on mm. metallinpaljastimia ja tavallista enemmän vartijoita sekä poliiseja.

al-Motassadeq myöntää olleensa terroriryhmän johtajan Mohammed Attan ystävä. Hän ei kuitenkaan tiennyt Attan terrorisuunnitelmista.

Syytteisiin, että hän lähetti rahaa al-Qaidan tileille Yhdysvaltoihin, hän vastaa maksaneensa mm. vuokria ja koulumaksuja.

al-Motassadeq kertoo Attan puhuneen, että tämä halusi matkustaa Tshetsheniaan taistelemaan muslimikapinallisten rinnalla venäläisjoukkoja vastaan.

Reuters