EU:n laajentumisneuvottelut vaikeuksissa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

EU:n ulkoministerit eivät ole päässeet yksimielisyyteen unionin laajenemisen rahoituksesta Luxemburgissa käymissään neuvotteluissa.

Uutistoimisto Reutersin diplomaattilähteiden mukaan kiistassa on kyse etupäässä maatalouden rahoista.

Kiista siirtynee nyt EU-maiden johtajien ylimääräiseen huippukokoukseen, joka pidetään Brysselissä torstaina ja perjantaina.

Muiden muassa Saksa on vaatinut uusille jäsenmaille vuosina 2004 - 2006 maksettavien tukien kokonaissumman katoksi 21,4 miljardia euroa, kun komission ehdotus on 25 miljardia.

EU:n puheenjohtajamaa Tanska varoitti jälleen tiistaina, että epäonnistuminen Brysselin-kokouksessa voi vaarantaa uusien jäsenmaiden unioniin ottamisen Kööpenhaminan joulukuisessa huippukokouksessa.

Britannia ei luovu

EU-hyvityksistään

Ranskan presidentti Jacques Chirac ehdottaa, että Britannia luopuisi vuonna 1984 neuvottelemistaan kevennyksistä EU-jäsenmaksuihinsa.

Chiracin mukaan kaikkien jäsenmaiden on osallistuttava kustannuksiin, jotta unionin laajeneminen mahdollistuisi.

Britannia sai Margaret Thatcherin aikana helpotuksia, koska sen katsottiin saavan muita jäsenmaita vähemmän tukia etenkin maataloudelleen.

Britannia torjuu Chiracin ehdotuksen jyrkästi. Ulkoministeriön edustajan mukaan perusteet maksuhelpotuksille ovat edelleen selvät.

Reuters, AFP