USA:n sarjamurhaajille haetaan kuolemantuomiota

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Marylandin osavaltion syyttäjät ovat ilmoittaneet hakevansa kuolemantuomiota John Allen Muhammadille itärannikkoa piinanneista sarjamurhista, joihin hänen uskotaan syyllistyneen 17-vuotiaan poikapuolensa John Malvon kanssa. Kymmenestä murhasta kuusi tehtiin juuri Marylandin alueella.

Vielä ei ole varmaa, millainen syyte Malvoa odottaa.

Lisäksi Alabaman viranomaiset hakevat heille kuolemantuomiota syyskuussa tehdystä alkoholiliikkeen myyjän murhasta.

Torstaina pidätetyiltä miehiltä löytynyt ase on varmistunut samaksi, jolla ammuttiin valtaosaa Washingtonin seudun murhasarjan uhreista, kertoo Yhdysvaltain poliisi.

42-vuotias Persianlahden sodan veteraani Muhammad ja hänen poikapuolensa John Malvo pidätettiin nukkumasta autostaan levähdyspaikalla Marylandissa.

Sala-ampujaa etsittiin ennennäkemättömällä poliisioperaatiolla. Tehtävä oli vaikea, sillä murhaaja tai murhaajat eivät ampumista lukuunottamatta olleet missään tekemisissä uhrien kanssa.

Heidät ammuttiin pitkältä etäisyydeltä julkisilla paikoilla, kuten bensiiniasemilla ja pysäköintialueilla. Kymmenen ihmistä kuoli ja kolme haavoittui.

Ampujan oma raivo ja turhautuneisuus siitä, ettei poliisi uskonut hänen soittojaan, johtivat lopulta hänen paljastumiseensa, kertoo The New York Times -lehti.

Mies oli kehottanut poliisia perehtymään Montgomeryssä tehtyyn verityöhön, minkä poliisi luuli viittaavan Montgomeryn piirikuntaan Washingtonin lähellä. Silloin mies soitti virginialaiselle papille ja teki selväksi puhuvansa Alabamassa sijaitsevasta Montgomeryn kaupungista.

Vihje sai poliisit yhdistämään murhasarjan syyskuiseen ryöstöyritykseen, jossa kuoli alkoholiliikkeen myyjä ja haavoittui toinen. Rikospaikalta löydetty sormenjälki kuului Malvolle. Jamaikan kansalaisena Malvan sormenjäljet olivat myös maahanmuuttosviranomaisten arkistoissa.

Tutkimuksissaan poliisi havaitsi Malvon ja Muhammadin yhteyden ja antoi heidän tuntomerkkinsä tiedotusvälineille keskiviikkona. Siitä ei mennyt tuntiakaan, kun miesten auto havaittiin Marylandissa lähellä Frederickiä.

AP, Reuters, AFP, YLE24