1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

nimetön

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Moskovan kaappaus hetki hetkeltä

Keskiviikko 23.10.2002

Kaappaus alkaa myöhään keskiviikkoiltana, kun viitisenkymmentä automaattiaseilla varustautunutta tshetsheenitaistelijaa keskeyttää NordOst-musikaaliesityksen moskovalaisessa Melnikovinkadun teatterissa. Taistelijat ampuvat aseillaan rakennuksen seiniin.

Kaapparit ottavat vangeikseen teatterissa olleen yleisön sekä teatterin työntekijät ja näyttelijät. Vangittujen lukumäärästä ei ole tarkkaa tietoa, mutta heitä uskotaan olevan kaikkiaan noin 700.

Kaappaajia on hieman yli 50. Heidän joukossaan on myös naisia.

Kaappaajat ilmoittavat heti, että teatterirakennus on miinoitettu ja rakennus räjäytetään, jos panttivangit yritetään vapauttaa. Osa kaappareista on vyöttänyt itsensä räjähteillä.

Tshetsheenien vaatimus on, että Venäjä lopettaa sodan Tshetsheniassa. Kaapparit antavat Venäjän armeijalle viikon aikaa aloittaa joukkojensa vetäminen kiistellystä maakunnasta.

Pian kaappauksen alettua sissit päästävät vapaaksi muutamia henkilöitä. Poliisi arvelee vapautettuja olevan noin 150. He ovat mm. islaminuskoisia.

Poliisi ilmoittaa keskiviikkoiltana, ettei se aio vapauttaa vankeja äkkirynnäköllä.

Poliisi eristää kaupunginosan tiukasti. Kaappauksen alkuvaiheessa myös tiedotusvälineiden toimintaa rajoitetaan tarkasti. Alueesta näytetään vain vanhaa kuvamateriaalia.

Venäjän presidentti Vladimir Putin peruuttaa kaappauksen takia matkansa Meksikoon Aasian ja Tyynenmeren maiden kokoukseen.

Torstai 24.10.2002

Torstaiaamuna kuullaan teatterin alueelta voimakas räjähdys. Sen alkuperästä ja vaikutuksesta ei ole saatu tarkempaa tietoa.

Vangitut vetoavat poliisiin matkapuhelinten välityksellä. Panttivangit olivat varmoja, että kaapparit räjäyttävät talon, jos poliisi hyökkää. Vankina oleva sydänkirurgi Maria Shkolnikova kertoo, että myös eräät vangit on kytketty räjähteisiin. Shkolnikova vetoaa kansainväliseen yhteisöön neuvottelujen aikaansaamiseksi.

Kaapattujen kansallisuudesta saadaan uutta tietoa. Heidän joukossaan on venäläisten lisäksi ainakin yhdysvaltalaisia, saksalaisia, itävaltalaisia, australialaisia ja brittejä. Ulkomaalaisia on yhteesä 75.

Torstaina puoliltapäivin Kansainvälinen punainen risti aloittaa rakennuksessa neuvottelut vankina olevien lasten ja ulkomaalaisten vapauttamisesta. Iltapäivällä vapautetaan viisi panttivankia, joiden joukossa kolme lasta. Punainen risti toimittaa rakennukseen myös ruokaa.

Myöhemmin talosta tulee tieto, jonka mukaan tshetsheenikaapparit olisivat nälkälakossa, eivätkä anna vangeilleenkaan ruokaa. Vettä on kuitenkin tarjolla.

Presidentti Putin syyttää kaappauksesta "ulkomaalaisia terrorikeskuksia". Putinin mukaan turvallisuuselinten tärkein tehtävä on panttivankien turvallinen vapauttaminen.

Venäjän neuvottelija Josif Kobzon kertoo sissien sanoneen, etteivät he aio vapauttaa enää enempää panttivankeja.

Iltapäivällä Venäjän televisio kertoo, että teatterirakennuksesta on kannettu paareilla ulos ruumis. Tiettävästi kyseessä on naispanttivanki, joka surmattiin heti kaappauksen alussa. Naisen henkilöllisyys ei ole tiedossa.

Iltapäivällä rakennuksesta kuuluu kolme uutta räjähdystä. Niille ei löydetä selitystä.

Torstai-iltana YK:n turvallisuusneuvosto Venäjän aloitteesta tuomitsee kaappauksen, samoin kuin monen maan hallitukset. Britannia lähettää terrorisminvastaisen yksikkönsä Moskovaan.

Torstai-iltana selviää, että kaappauksen johdossa on Movsar Barajev, kuuluisan tshetsheenipäällikön Arbi Barajevin veljenpoika. Venäläisjoukot surmasivat Arbi Barajevin kesällä 2001.

Kaksi naispuolista panttivankia onnistuu pakenemaan teatterirakennuksesta. Tshetsheenit ampuvat heidän jälkeensä kranaatin, jolloin toinen pakenija haavoittui.

Perjantai 25.10.2002

Venäjän valtiollinen NTV-televisioyhtiö näyttää ensimmäistä kertaa kuvaa kaappareista. Kuvassa on kolme naamioitunutta ja maastopukuihin pukeutunutta soturia. Heistä kaksi on miehiä ja yksi nainen. NTV:n mukaan vangit on jaettu kahteen ryhmään. Osa on teatterin katsomossa ja osa parvella.

Aamulla teatterin lähellä pidetään mielenosoitus, jolla vastustetaan Tshetshenian sotaa. Mielenosoitukseen osallistuu satakunta ihmistä.

Yöllä keskeytyneinä olleet neuvottelut kaappareiden kanssa käynnistyvät aamulla. Aamulla Venäjän viranomaiset ilmoittavat, että kaikki ulkomaiset panttivangit vapautettaisiin. Tieto oli kuitenkin ennenaikainen.

Venäjä sulkee Moskovan paikallisen tv-kanavan sekä Moskovan Kaiku -radion, koska nämä ovat esittäneet tshetsheenikaappareiden haastatteluja.

Kaappaajat vapauttavat kahdeksan lasta ja seitsemän aikuista.

Illalla presidentti Vladimir Putin pitää puheen televisiossa. Venäjän joukkojen voimattomuuden vuoksi nöyryytetty Putin sanoo olevansa valmis neuvottelemaan suoraan kaappaajien kanssa, mutta hänen ehdoillaan. Hän lupaa myös, ettei taloon hyökätä.

Tshetshenian presidentti Aslan Mashadov vetoaa kaappaajiin, jotta nämä eivät ryhtyisi hätiköityihin toimiin.

Venäjän tiedustelupalvelu lupaa säilyttää kaappaajien hengen, mikäli nämä vapauttavat panttivangit vahingoittumattomina.

Kaappaajat vapauttavat neljä panttivankia lisää.

Myöhään illalla kaappaajat uhkaavat aloittaa panttivankiensa surmaamisen "lähiaikoina", jos heidän vaatimuksiinsa ei suostuta. Toisaalta kaappaajat lupaavat myös vapauttaa kaikki vangit, jos venäläisjoukot todistettavasti ryhtyvät vetäytymään Tshetsheniasta.

Lauantai 26.10.2002

Yöllä kaappaajat surmaavat kaksi vankia. Alueelta kuuluu myös räjähdyksiä.

Aamuviiden jälkeen muutama vanki pääsee pakenemaan teatterista. Kaappaajat kertovat aikovansa tappaa lisää vankeja.

Noin kello kuudelta Venäjän turvallisuusjoukot hyökkäävät rakennukseen. Venäjän mukaan hyökkäys tapahtuu suunnittelematta.

Erikoisjoukot käyttävät hyökkäyksessä kaasua.

Teatterissa käydään noin tunnin mittainen tulitaistelu, jonka seurauksena erikoisjoukot saavat panttivangit vapaaksi ja pidättävät osan kaappaajista. Joitakin kaappaajia pääsee kuitenkin ilmeisesti pakenemaan.

Sadat panttivangit ovat loukkaantuneet. Kaappaajista 50 menehtyy tulitaistelussa, mm. joukkojen johtaja Movsar Barajev.

Osa panttivangeista on tajuttomana ja todella heikossa kunnossa, sillä runsaan kahden päivän vankeutensa aikana he ovat ilmeisesti saaneet syödäkseen vain suklaata.

Osa panttivangeista on loukkaantunut vakavasti. Sairaalalähteiden mukaan vain muutamalla loukkaantuneella on ampumahaavoja. Useat kärsivät myrkytysoireista.

Tshetshenian presidentin Aslan Mashadovin edustaja tuomitsee teatterikaappauksen.

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB kertoo löytäneensä teatterista erittäin paljon räjähteitä.

Venäjän sisäministeri määrää viranomaiset käynnistämään suuroperaation Moskovassa mahdollisesti toimivan "terroristiverkoston" paljastamiseksi.

Venäjän terveysministeriö arvioi, että hyökkäyksessä teatteriin sai surmansa yli 90 panttivankia.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kiittää erikoisjoukkoja satojen panttivankien pelastamisesta, mutta pyytää myös anteeksi uhrien omaisilta sitä, että operaatio vaati kuolonuhreja.

Sunnuntai 27.10.2002

Moskovalaiset lääkintäviranomaiset kertovat, että venäläisjoukkojen iskussa kuolleista panttivangeista vain kaksi ammuttiin hengiltä.

Valtaosa menehtyi kaasuun, jota Venäjän joukot levittivät teatteriin. Kaasun koostumusta ei kerrota.

Kaappauksessa ja sairaaloissa kuolleiden panttivankien määrä nousee 118:aan. Venäjän viranomaiset eivät vieläkään kerro kaikkien kuolleiden tai sairaalahoitoon joutuneiden nimiä.

Kaasun koostumuksesta esitetään erilaisia arvioita.

Venäjän armeijan kemiallisten aseiden asiantuntija Lev Fjodorov on kertonut Moskovan kaiku -radioasemalle, että kyseessä saattaa olla armeijan käyttämä kaasu, joka vie kohteeltaan hetkeksi tajun. Terveille kaasun ei pitäisi olla hengenvaarallista, mutta sairaille ja huonokuntoisille se voi olla vaarallista.

Brittiasiantuntija Michael Yardley puolestaan arvelee, että kyseessä saattoi olla BZ-kaasu, jota käytti ensimmäisenä Yhdysvallat Vietnamin sodassa. Yardleyn mukaan panttivankien oireet ovat täsmälleen samat kuin Yhdysvaltain armeijassa on havaittu: liikuntakyvyn menettäminen, muistinmenetys, tajuttomuus, sydämen rytmin häiriintyminen ja oksentelu.

Nukutuslääkäri Jevgeni Jevdokov sanoo kaasun tehneen erityisen pahaa jälkeä, koska uhrit olivat uupuneita eivätkä olleet saaneet syödäkseen yli kahteen vuorokauteen.

Maanantai 28.10.2002

Venäjällä vietetään presidentti Vladimir Putinin julistamaa kansallista surupäivää panttivankitilanteen uhrien muistoksi.

Samalla jatkuu uhrien tunnistaminen. Omaisia on pyydetty kriisikeskukseen tunnistamaan menehtyneitä valokuvista. Vasta alle puolet uhreista on tunnistettu.

Sairaaloista kotiutetaan uutistoimisto Interfaxin mukaan yli 200 ihmistä. Hoidettavina on yhä nelisensataa kaasun myrkyttämää ihmistä, joista nelisenkymmenen tila on vakava.

Moskovalaisen radioaseman mukaan Venäjän viranomaiset aikovat maksaa korvauksia uhrien omaisille. Surmansa saaneiden perheet saisivat 3 200 euron korvaukset ja apua hautajaiskuluihin.

Yhdysvaltain presidentin edustaja Ari Fleischer kutsuu tapahtunutta tragediaksi. Fleischer ei kuitenkaan kommentoi kaasun käyttöä panttivankien vapauttamisessa, sillä tosiasioita ja olosuhteita ei hänen mukaansa vielä tunneta riittävästi.

Tanskan ulkoministeri Per Stig Möller ilmoittaa, että Euroopan unionin ja Venäjän huippukokous pidetään Kööpenhaminan sijasta Brysselissä. Venäjä on uhannut boikotoida kokousta Kööpenhaminassa alkavan Tshetshenia-konferenssin takia.

Helsingin Sanomien haastattelema venäläistoimittaja Anna Politkovskaja arvioi, että murhenäytelmä olisi ollut estettävissä.

Tshetshenian ihmisoikeuksista raportoineen ja teatterissa kapinallisten kanssa neuvotelleen Politkovskajan mukaan viranomaiset tulkitsivat väärin kapinallisten vaatimukset, ja niitä esitettiin myös julkisuudessa yleistetyssä muodossa.

Tiistai 29.10.2002

Peräti 85 prosenttia venäläisistä tukee presidentti Vladimir Putinin toimia Moskovan teatterikaappauksessa, kertoo mielipidekysely.

Kymmenen prosenttia vastanneista arvosteli presidentin päätöksiä jyrkin sanoin. Putin antoi turvallisuusjoukoille luvan valmistella teatteriin tehtyä rynnäkköä.

Sama tutkimus kertoo, että Tshetshenian sotaa kannattaa enää 46 prosenttia venäläisistä, kun prosentti Putinin noustessa vuonna 2000 valtaan oli 70. Yhä useampi venäläinen on myös valmis aloittamaan neuvottelut tshetsheenien kanssa sodan lopettamiseksi.

Keskiviikko 30.10.2002

Tanskan poliisi sanoo pidättäneensä Tshetshenian maailmankongressiin Kööpenhaminassa osallistuneen Ahmed Zakajevin, Tshetshenian presidentin Aslan Mashadovin edustajan.

Kööpenhaminan poliisin mukaan Venäjä oli vaatinut pidättämistä ja Zakajevin luovuttamista. Poliisi sai tiistaina Venäjältä pyytämänsä lisätiedot. Niiden mukaan varapääministeri Zakajevia epäillään Moskovan teatterikaappauksen suunnittelusta. Lisäksi tämän uskotaan sekaantuneen lukuisiin terroritekoihin vuosina 1996 - 1999.

Vielä ei ole varmaa, luovuttaako Tanska Zakajevin Venäjälle, joka on suivaantunut Tshetshenia-kokouksen järjestämisestä heti teatterikaappauksen jälkeen.

Arvelut erikoisjoukkojen käyttämän kaasun koostumuksesta jatkuvat. Saksalaislääkärit epäilevät, että kyseessä oli Halotharn-niminen nukutuskaasu. Lääkäreiden mukaan kaappauksen jälkeen hoidetusta saksalaisesta on löydetty jäämiä Halotharnista.

Venäjän viranomaisten mukaan kaasun koostumus pidetään salaisena, jotta terroristit eivät pysty varautumaan sen käyttöön.

Moskovan viranomaisten mukaan vielä kaksi vapautetuttua panttivankia on menehtynyt vammoihinsa sairaalassa. Kuolleiden panttivankien kokonaismäärä nousi siis 119:ään.

Lauantai 2.11.2002

Venäjä ei usko tshetsheenikapinallisten johtajan Shamil Basajevin suunnitelleen Moskovan teatterikaappausta. Samalla Tanska on ilmoittanut, ettei sa luovuta Venäjälle keskiviikkona pidättämäänsä iskun suunnitteluun osallisuudesta syytettyä Ahmed Zakajevia.

Moskovan ilmoituksen mukaan terrori-iskun suunnittelijaksa itsensä asettanut Shamil Basajev yrittää tiedoillaan vain kääntää huomion itseensä ja pois Tshetshenian johtajasta Aslan Mashadovista.

Shamil Basajev ilmoitti kapinallisten nettisivuille perjantaina, että hän suunnitteli iskun, eikä Mashadovilla ole mitään tekemistä sen kanssa.

Lue seuraavaksi