Sotaveteraanien viikko alkoi

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Suomen sotaveteraaniliitto jäsenyhdistyksineen ja piireineen viettää sotaveteraaniviikkoa jo 33. kerran. Sunnuntaina alkaneella viikolla korostetaan talvisodan merkitystä ja kerrotaan veteraanien toiminnasta ja etuustavoitteista.

Sotaveteraaniliitto tähdentää etenkin tarvetta korottaa vähätuloisten rintamaveteraanien toimeentuloturvaa sekä saada heidän kuntoutuksensa määräaikaiseksi ja monipuoliseksi.

Veteraanien elinolojen turvaamisen ohella sotaveteraaniyhteisöjen toiminta kohdistuu sotiemme perinteiden vaalimiseen.

Sotaveteraaniviikon avausjuhla on Lemillä sunnuntaina ja päätösjuhla Oulaisissa seuraavana sunnuntaina.

Suomen sotaveteraaniliiton jäsenyhdistyksiin kuuluu 82 000 miestä ja naista, jotka ovat osallistuneet sotiimme 1939 - 1945. Kotimaan lisäksi yhdistyksiä on Ruotsissa, Kanadassa, Yhdysvalloissa ja Virossa.

Kaikkiaan veteraaneja elää 170 000. Heidän keski-ikänsä on 80 vuotta.

"Sotien muistot syytä koota"

Suomen Sotaveteraaniliiton puheenjohtajan Aarno Lammen mukaan vielä yksi uusi sukupolvi näkee keskuudessaan sotiemme veteraaneja. Seuraaville sukupolville he ovat jo loitontuva historiallinen ilmiö, kansallinen muisto.

Lammen mielestä Suomessa olisikin nyt saatava kootuksi sota- ja veteraanivuosiemme asiakirjat, valokuvat ja muistelmat pysyväksi kokonaisuudeksi.

Sotaveteraaniviikon avausjuhlassa puhunut Lampi toi suomalaisten veteraanien ohella esiin myös Virossa, Inkerissä ja muualla entisen Neuvostoliiton alueella asuvien heimovapaaehtoisten aseman.

- Heille pitäisi saada pysyvä rintama-avustus ja riittävä kuntoutus, Lampi sanoi.