Ruokapulasta kärsivä Sambia hylkäsi geeniruoan

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Sambian hallitus ei aio ottaa vastaan maalle tarjottua ruoka-apua, jos ruoka on tuotettu geenimanipulaation avulla. Hallitus sanoo tehneensä asiasta lopullisen päätöksen.

Sambiaa koettelee ankara kuivuus, joka on tuhonnut useita viljasatoja. Myös alueen poliittinen epävarmuus pahentaa ruokapulaa.

Sambian eteläosassa arvioidaan kolmen miljoonan ihmisen kärsivän nälästä.

Yhdysvallat on valmis lähettämään Sambiaan m. maissia, jos hallitus olisi valmis ottamaan avun vastaan.

Sambian hallitus on pyytänyt ryhmää sambialaisia tiedemiehiä pohtimaan, onko geenimanipuloitu ruoka turvallista. Työryhmä antoi raporttinsa tiistaina. Raportin mukaan geeniruoan turvallisuudesta ei ole takeita.

Päätöksen seurauksena hallitus torjuu kategorisesti kaiken geeniruoan. Terveyssyiden lisäksi hallitus perustelee päätöstään sillä, että Sambian viljavienti on ollut uhattuna, mikäli geenimanipuloitua ainesta pääsisi sekoittumaan ulkomaille vietävään viljaan.

Hallituksen päätös koskee myös jauhettua viljaa, jota ei voitaisi käyttää viljelyyn. Hallitus pyytää YK:n ruokaohjelmaa viemään pois 26 000 tonnia geenimanipuloitua avustusmaissia, joka on tuotu maahan ilman hallituksen lupaa.

Sambiassa perusruokaa on vehnä- tai maissijauhosta tehty taikinamainen nshima, jota syödään erilaisten vihannes- tai lihakastikkeiden kanssa. Ruokapulan vaivaamat ihmiset joutuvat usein syömään pelkkää nshimaa, jonka ravintosisältö on mitätön.

Hallitus kertoo saaneensa Maailmanpankilta 50 miljoonan dollarin luoton, jolla ostetaan geenimanipuloimatonta viljaa. Rahaa on tarkoitus käyttää myös vesihuollon rakentamiseen.

Sambian naapurimaat Malawi, Lesotho, Mosambik, Swasimaa ja Zimbabwe ottavat geenimanipuloidun avustusruoan vastaan.

Reuters, STT, YLE24