Kehitysmaat menettävät sairaanhoitajansa

Kehitysmaiden sairaanhoitojärjestelmät ovat joutumassa ahdinkoon, jos rikkaiden maiden työvoimapula pahenee, varoittaa Maailman terveysjärjestö WHO. Suuri osa kehitysmaiden lääkäreistä ja sairaanhoitajista matkustaa paremman palkan perässä teollisuusmaihin.

Jo nyt monen teollisuusmaan sairaalat tappelevat pätevstä hoitohenkilökunnasta. Työntekijöistä on ankara pula ja monet sairaanhoitajat valittavat palavansa loppuun työkiireiden takia.

Henkilökunnan suuri vaihtuvuus koettelee hoitotyön laatua ja nostaa kustannuksia.

Tilanne on vain pahenemassa, kun suuret ikäluokat jäävät eläkkeelle. Henkilökuntapulan uskotaan olevan pahimmillaan vuoden 2010 tienoilla.

Ongelman toinen puoli on se, että tuhannet kehitysmaiden sairaanhoitajat siirtyvät paremman palkan perässä teollisuusmaiden sairaaloihin. Lähtömaa kärsii aivoviennistä.

British Medical Journal laskee, että Etelä-Afrikasta joka kolmas lääkäriksi valmistunut on matkustanut ulkomaille töihin. Filippiineiltä on lähtenyt 150 000 sairaanhoitajaa ja Zimbabwestakin 18 000.

Yhdysvaltain lääkäreistä 20 prosenttia on ulkomailta tulleita ja sairaanhoitajista 10 prosenttia. Maan sairaanhoito-oppilaitoksissa opintonsa aloittaneiden sairaanhoitajien määrä laskee jatkuvasti.

Britannia houkuttelee vuosittain tuhansia sairaanhoitajia, eniten Etelä-Afrikasta, Intiasta ja Zimbabwesta.

Thaimaa on kehitysmaista ainoa, joka on onnistunut kääntämään aivovuodon takaisin. Thaimaa käyttää houkutuskeinona erilaisia taloudellisia etuja ja tutkimustyön avokätistä rahoitusta.

British Medical Journal esittää, että koulutetun henkilökunnan vastaanottava maa maksaisi lähtömaalle korvausta. Näin lähtömaa saisi ainakin koulutukseen käyttämänsä rahat takaisin.

IPS