Nigeria lupaa torjua kaikki kivitystuomiot

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Nigerian hallitus on ilmoittanut, ettei se missään tapauksessa salli islamilaisen lain sharian perusteella määrättyjen kivityskuolemien täytäntöönpanoa, vaan tuomiot kumotaan ylemmissä oikeusasteissa.

Nainen islamilaisen oikeusistuimen edessä.

Asiasta kertonut apulaisulkoministeri Dubem Onyia otti erityisesti esiin aviorikoksesta tuomitun Amina Lawal Kuramin tapauksen. Sen vuoksi noin 50 maan edustajat ovat ilmoittaneet boikotoivansa Nigeriassa joulukuussa pidettäviä Miss maailma -kisoja.

Korkein oikeus kumoaa tuomion, sillä kivitystuomiot eivät sovi nigerialaiseen yhteiskuntaan, Onyia vakuutti. Päivämäärää, jolloin Kurami saisi vapauttavan tuomion, hän ei kuitenkaan arvioinut.

Runsaat kymmenen Pohjois-Nigerian osavaltiota on viime vuosina soveltanut islamilaista lakia myös siviilikanteisiin. Ainakin viisi ihmistä on tuomittu kivitettäväksi hengiltä, mutta yhtään päätöksistä ei ole pantu toimeen.

Kiista shariasta on yksi ratkaiseviä syitä Nigerian poliittiselle ja etniselle vihanpidolle, jossa on runsaan kolmen vuoden aikana kuollut yli 10 000 ihmistä.

Kilpailijattarien kato Miss maailma -kisoista ei islamisteja haitannut. Jama'atul Muslimeen -ryhmä on kuvannut kisaa alastomien paraatiksi, joka edistää holtitonta seksiä ja haittaa aidsin vastaista työtä.

Reuters