1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Tanska pidätti Tshetshenian edustajan

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Tanskan poliisi sanoo pidättäneensä Tshetshenian maailmankongressiin Kööpenhaminassa osallistuneen Ahmed Zakajevin, Tshetshenian presidentin Aslan Mashadovin edustajan.

Kööpenhaminan poliisin mukaan Venäjä oli vaatinut Tshetshenian varapääministerin Zakajevin pidättämistä ja luovuttamista.

Poliisi sai tiistaina Venäjältä pyytämänsä lisätiedot. Niiden mukaan Zakajevia epäillään Moskovan teatterikaappauksen suunnittelusta. Lisäksi tämän uskotaan sekaantuneen lukuisiin terroritekoihin vuosina 1996 - 1999.

Kööpenhaminalaisen tuomioistuimen päätöksen nojalla Zakajevin pidätysaika jatkuu aina marraskuun 12. päivään saakka.

Venäjä on suivaantunut Tshetshenia-kokouksen järjestämisestä heti teatterikaappauksen jälkeen. Presidentti Vladimir Putin on mm. perunut aiotun Tanskan-vierailunsa.

Suomen ja Ruotsin pääministerit Paavo Lipponen ja Göran Persson ovat ilmaisseet tukensa Tanskalle. Ministereiden mielestä Tanskan hallitus on toiminut oikein, kun se ei ole pyrkinyt estämään kongressia.

Kaksipäiväisessä kokouksessa keskusteltiin siitä, miten Venäjä ja Tshetshenian kapinalliset saataisiin suuntaamaan kohti kestävää rauhaa.

AFP, YLE24

Lue seuraavaksi