1. yle.fi
  2. Uutiset

Aku Ankka Suomen avatuin lehti

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Aku Ankka on selvä ykkönen, mutta kaikkiaan 25 suomalaista aikakauslehteä saa niin sanotussa kontaktikilpailussa luvukseen yli miljoonan. Kontakteiksi lasketaan kerrat, jolloin lehti avataan - kullakin kappaleella voi siis olla yksi tai usea lukija.

Aikaukauslehtien liiton Gallupilla teettämän kyselyn kiistattoman voittajan Aku Ankan kukin numero avataan 6 374 000 kertaa.

Lasten ja nuorten lisäksi Akulla on parhaat kontaktit myös miehiin ja ikäryhmistä 25 - 44-vuotiaisiin. Naisilla ykkönen on Suuri Käsityölehti, mutta Aku on toki kakkonen.

Kokonaiskisan toinen on Pirkka 3 396 000 kontaktillaan ja kolmas 7 päivää -lehti, joka avataan 2 934 000 kertaa. Kärkikymmenikössä ovat myös Suuri Käsityölehti, ET-lehti, Apu, Seura, Yhteishyvä, Tekniikan Maailma ja Valitut Palat.

Keskimäärin suomalainen lukee aikakauslehtensä 2,7 kertaa, nuori 3,8, kertoo Gallupin tutkimus. Yli kolmannes säilyttää lehden.

Lehtiä luetaan paitsi tiedonlähteinä ja siksi, että ne antavat virikkeitä työhön, vapaa-aikaan ja ostopäätöksiin, niin myös, koska niistä saa pontta keskusteluihin. Eniten keskustelunaiheita lukijat kertovat löytäneensä Sana-lehdestä, Suomen Kuvalehdestä, 7 päivää -lehdestä ja Tiede-lehdestä.

Tiedot perustuvat syksyllä 2001 ja viime keväänä tehtyyn kansalliseen mediatutkimukseen. Vastaajia oli 12 786 ja kyseltävänä 99 lehteä.

YLE24

Lue seuraavaksi