1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kapinallisjohtaja ilmoittautui Moskovan iskun suunnittelijaksi

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Tshetsheenikapinallisten johtaja Shamil Basajev on ilmoittautunut Moskovan teatterikaappauksen suunnittelijaksi. Basajev kertoo asiasta tiedotteessa, joka julkaistiin kapinallisten Internet-sivustolla.

Basajev myös vakuuttaa, ettei Tshetshenian presidentillä Aslan Mashadovilla ollut mitään tekemistä tapahtuneen kanssa.

Venäjä on syyttänyt Mashadovia iskun suunnittelusta yhdessä Basajevin kanssa.

Venäjän mukaan Yhdysvaltojen pitäisi lisätä Basajevin kapinallisryhmä maan ylläpitämälle terroristijärjestöjen mustalle listalle.

Basajev arvostelee tiedotteessaan kansainvälistä yhteisöä kovin sanoin siitä, että se on osoittanut Venäjälle myötätuntoa Moskovan uhrien takia mutta ei ole pahoitellut Tshetshenian sodassa kuolleiden tshetsheenien kohtaloa.

Tshetsheenikapinallisten panttivangeista vielä 155 on sairaalahoidossa, kertoivat Moskovan terveysviranomaiset perjantaina.

Lähes 800 ihmistä oli kapinallisten vankina moskovalaisessa teatterissa viime viikon keskiviikkoillasta lauantaiaamuun. Panttivangeista 117 menehtyi vapautusoperaatiossa venäläisjoukkojen levittämän, fentanyylipohjaisen kaasun aiheuttamaan myrkytykseen.

Tanska ilmoitti perjantaina, että se ei luovuta tshetsheenijohtaja Ahmed Zakajevia Venäjälle. Oikeusministeri Lene Espersenin mukaan Venäjältä saadut todisteet eivät ole riittäviä Zakajevin luovuttamiseksi ja maalta pyydetään lisätietoja.

Zakajev pidätettiin Tanskassa keskiviikkona Venäjän pyynnöstä Tshetshenia-kokouksen päätteeksi. Venäjän mukaan häntä epäillään terrorismista sekä osallisuudesta Moskovan teatterikaappauksen suunnitteluun.

AP, AFP, YLE24

Lue seuraavaksi