Argentiina haluaa lainoilleen lisää maksuaikaa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Argentiinalla ei ole varaa maksaa pian erääntyviä velkojaan kansainvälisille rahoituslaitoksille, varoittaa maan ulkoministeri Carlos Ruckauf.

Maa on neuvotellut Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kanssa velkojensa takaisinmaksun lykkäyksestä.

Argentiina haluaisi siirtää maksua vuodella. jotta maaliskuussa valittava hallitus saisi aikaa setviä maan talouden parempaan kuntoon.

IMF:n piiristä viestitään tosin, ettei lainasäätiön ja Argentiinan välille saada aikaan sopua lainanmaksun lykkäämisestä ennen kuin uusi hallitus ottaa komennon.

Ulkoministeri Ruckaufin mukaan kyse ei ole maksuhaluttomuudesta, vaan siitä, ettei maa yksinkertaisesti kykene suoriutumaan veloista ilman uusia järjestelyjä.

Argentiina on jo nyt lykännyt Maailmanpankille maksettavien velkojensa takaisinmaksua 809 miljoonan dollarin osalta. Tämä vaikeuttaa luonnollisesti uusien lainojen saamista.

Argentiinan talous romahti viime joulukuussa, kun IMF lopetti Argentiinan luotottamisen. Maan valuutan, peson arvo romahti ja pankit määrättiin keskeyttämään rahan antaminen asiakkaiden tileiltä, koska hallitus pelkäsi valuuttapakoa.

IMF:n tärkein takaaja on Yhdysvallat, joten Argentiinan lainojen kohtalo on pitkälti sen käsissä. Argentiinan talousministerin Roberto Lavagnan mukaan Yhdysvallat suhtautuu Argentiinan toivesiin suopeasti.

Reuters, YLE24

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus