1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Venäjä ei usko Basajevin tunnustusta

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Venäjä ei usko tshetsheenikapinallisten johtajan Shamil Basajevin suunnitelleen Moskovan teatterikaappausta. Samalla Tanska on ilmoittanut, ettei sa luovuta Venäjälle keskiviikkona pidättämäänsä iskun suunnitteluun osallisuudesta syytettyä Ahmed Zakajevia.

Shamil Basajev

Moskovan ilmoituksen mukaan terrori-iskun suunnittelijaksa itsensä asettanut Shamil Basajev yrittää tiedoillaan vain kääntää huomion itseensä ja pois Tshetshenian johtajasta Aslan Mashadovista.

Shamil Basajev ilmoitti kapinallisten nettisivuille perjantaina, että hän suunnitteli iskun, eikä Mashadovilla ole mitään tekemistä sen kanssa.

Basajev on Mashadovin tärkein neuvonantaja.

Tanska ei luovuta Zakajevia

Tanska taas ilmoitti, ettei se luovuta pidätettyä Ahmed Zakajevia Venäjälle. Venäjä syyttää Zakajevia osallisuudesta Moskovan kaappaukseen. Tanskan mielestä esitetyt todisteet eivät riitä.

Zakajev itse kiistää osallistuneensa panttivankien ottamiseen.

Tanskan oikeusministeri Lene Espersen sanoo, että Tanska pyytää Venäjältä lisätietoja Zakajevin osallisuudesta iskun suunnitteluun.

Venäjän ulkoministeri Igor Ivanov on sanonut, että maan yleisen syyttäjän virasto on jättänyt riittävästi todisteita Zakajevin osallisuudesta iskuun. Syyttäjävirasto harkitsee kuitenkin lisäaineiston lähettämistä Tanskaan.

Kiista Zakajevin luovuttamisesta näytti kiihtyvän lauantaina. Uutistoimisto Itar-Tass kertoi, että Venäjän parlamentin alahuoneessa duumassa valmistellaan toimia, jotka koskevat Venäjän ja Tanskan suhteita.

Duuman toimien luonteesta ei ollut tietoa, mutta myös ulkoasiankomitean puheenjohtajan mukaan Venäjä on antanut Tanskalle jo kaikki tiedot Zakajevin luovuttamiseksi.

Zakajev: Iskut voivat jatkua

Zakajen pidätettiin keskiviikkona Tanskassa pidetyn Tshetshenia-kokouksen yhteydessä.

Saksalaisessa Focus-lehdessä haastateltu Zakajev sanoo, että vastaavanlaiset iskut saattavat olla mahdollisia tulevaisuudessakin.

- He olivat epätoivoisia ihmisiä, jotka halusivat uhrata itsensä, Zakajev sanoi.

Ahmed Zakajev ja Aslan Mashadov ovat molemmat tuominneet Moskovan iskun. He myös sanoivat, että sen takana oli heidän käskyvaltansa ulkopuolella ollut sotilasryhmittymä.

STT, Reuters, AFP

Lue seuraavaksi