1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Zakajev aikoo anoa turvapaikkaa Tanskasta

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Korkea-arvoinen tshetsheenipoliitikko Ahmed Zakajev aikoo anoa Tanskasta poliittista turvapaikkaa, kertoo tanskalaislehti Berlingske Tidende. Zakajevin asianajaja Tige Trir vahvistaa uutisen.

Tanska pidätti Zakajevin Venäjän pyynnöstä, kun tämä osallistui Tanskassa keskiviikkona pidettyyn Tshetshenia-kokoukseen.

Venäjä syyttää Zakajevia terrorismista. Häntä väitetään Moskovan teatterikaappauksen tärkeäksi taustavoimaksi.

Tanskan viranomaisten mukaan Venäjän yleisen syyttäjän virasto ei ole esittänyt väitteelleen todisteita. Tanska onkin pyytänyt Venäjältä uusia todisteita.

Tshetshenia-kokouksen järjestäminen Tanskassa on kiristänyt Venäjän ja Tanskan suhteita. Venäjän mukaan Tanska suojelee terroristeja. Tanska sanoo, ettei ihmisten kokoontumisvapautta tule rajoittaa.

Tanskan lain mukaan poliittinen turvapaikka voidaan myöntää, jos henkilöä kohtaan on konkreettinen uhka.

Zakajev itse sanoo olevansa syytön Moskovan kaappaukseen. Saksalaisessa Focus-lehdessä hän tosin arvelee, että vastaavanlaiset iskut saattavat olla mahdollisia tulevaisuudessakin.

- He olivat epätoivoisia ihmisiä, jotka halusivat uhrata itsensä, Zakajev sanoi.

Ahmed Zakajev samoin kuin Tshetshenian johtaja Aslan Mashadov ovat molemmat tuominneet Moskovan iskun. He myös sanoivat, että sen takana oli heidän käskyvaltansa ulkopuolella ollut sotilasryhmittymä.

Zakajevin turvapaikka-asian käsittelyn arvioidaan kestävän puolisen vuotta.

YLE24, Itar-Tass, SVT

Lue seuraavaksi