Open skies -sopimukset rikkovat EU-lakeja

Yle Uutisten artikkeliarkisto

EY-tuomioistuin katsoo, että kahdeksan EU-maata on rikkonut yhteisön lakeja, kun ne ovat tehneet kahdenvälisiä ns. open skies -lentoliikennesopimuksia Yhdysvaltain kanssa.

Open skies -sopimuksilla mm. jaetaan lentolupia, millä on suuri vaikutus lentoyhtiöiden markkinaosuuksiin.

Tuomioistuimen tulkinnan mukaan jäsenmailla ei ole yksinään oikeutta neuvotella esimerkiksi lippujen hintoja, varausjärjestelmiä ym. lentoliikennettä koskevia sopimuksia unionin ulkopuolisten maiden kanssa.

Tuomioistuin tukee komission pyrkimystä, jonka mukaan EU neuvottelee yhden kattavan lentoliikennesopimuksen.

EU:n komissio onkin painostanut Yhdysvaltoja hyväksymään koko unionia koskevan sopimuksen, joka antaisi EU-maiden lentoyhtiöille laajemman oikeuden käyttää Yhdysvaltain lentokenttiä.

Yhdysvallat esitti kahdenvälisiä lentoliikennesopimuksia EU-maille vuonna 1994. Open skies -sopimuksia ovat solmineet Suomi, Itävalta, Belgia, Britannia, Tanska, Saksa, Luxemburg ja Ruotsi.

Komissio vei sopimuskiistan oikeuteen vuonna 1998. Oikeutta käytiin neljä vuotta.

Ilmailulaitos: Päätöksellä ei välittömiä vaikutuksia Suomeen

EY-tuomioistuimen kahdenväliset lentoliikennesopimukset tuomitsevalla päätöksellä ei ole välittömiä vaikutuksia Suomeen, kerrotaan Ilmailulaitokselta.

Ilmailulaitoksen mukaan päätös merkitsee kuitenkin sitä, että jäsenmaat joutuvat harkitsemaan uudelleen EU:n komission pyytämiä valtuuksia neuvotella lentoliikenteestä koko unionin puolesta.

Komissio on jo kahdesti pyytänyt jäsenmailta valtuuksia neuvotella EU:n laajuinen lentoliikennesopimus Yhdysvaltain kanssa. Tähän mennessä jäsenmaat eivät ole valtuuksia myöntäneet.

Reuters, AFP, STT, Startel