Folktinget: Kaksikielisyys uhattuna

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Suomen kaksikielisyys on uhattuna, jos ruotsin kieli kutistuu pääkaupunkiseudulla koti- ja koulukieleksi, sanoo suomenruotsalaiset kansankäräjät. Folktinget toivoo, etä ruotsin kieli koettaisiin luonnollisena osana arkipäivää myös kotien ulkopuolella.

Heistäkin muutama puhuu ruotsia äidinkielenään.

Folktinget haluaa korostaa keskiviikkona vietettävän suomenruotsalaisuuden päivän eli Svenska dagenin merkitystä ruotsinkieliselle väestölle. Suomenruotsalaiset ovat melko pieni ryhmä ja enemmistökulttuurin paine on voimakas, muistuttaa kansankäräjät.

Svenska dagenin kunniaksi järjestetään useita juhlia ympäri maata, erityisesti ruotsinkielisissä kouluissa. Päivän pääjuhla pidetään Svenska teaternissa ja se lähetetään ruotsinkielisessä radiossa.

Svenska dagenia on vietetty vuodesta 1908 lähtien. Juhlapäiväksi valittiin Ruotsin kuningas Kustaa Aadolfin kuolinpäivä 6.11.

Folktingetin kultainen ansiomitali on myönnetty presidentti Tarja Haloselle. Folktinget on jakanut ansiomitaleja vuodesta 1952 tunnustuksena merkittävästä henkilökohtaisesta panoksesta ruotsinkielisen väestön ja kulttuurin hyväksi.

Lipponen muuttaisi ruotsinkielen yo-koetta

Pääministeri Paavo Lipposen mielestä koululaisten motivaatiota opiskella ruotsia pitäisi lisätä. Hänen mielestään olisi syytä selvittää, voitaisiinko ylioppilaskokeen ruotsinkoetta muuttaa niin, että se palvelisi myös työelämän kielikokeena.

Lipponen halusi muistuttaa, että kaksikielisyys on Suomelle rikkaus. Hän muistutti, ettei Suomi pärjää kansainvälisessä kilpailussa ilman yhtistyötä ja integraatiota Pohjoismaiden kanssa.

YLE24, STT