Kiina valmistautuu vallanvaihtoon

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Pekingissä alkaa perjantaina Kiinan kommunistisen puolueen 16. puoluekokous. Vaikka asiasta ei ole virallisesti kerrottu, odotetaan maan 76-vuotiaan presidentin Jiang Zeminin ilmoittavan väistymisestään ja varapresidentti Hu Jintaon nousevan Kiinan ykkösmieheksi.

Hu Jintao

Jiang luopuisi aluksi puolueen pääsihteerin tehtävästä ja ensi vuonna presidentin virasta. 59-vuotias Hu ottaisi Jiangin tehtävät.

Huhua vahvistaa se, että Hu valittiin torstaina puoluekokouksen puhemiehistön johtajaksi.

Puoluekokouksen odotetaan myös muuttavan Kiinan perustuslakia siten, että yrittäjät voivat liittyä kommunistiseen puolueeseen. Tämä heijastaa Kiinan siirtymistä hallituksen lanseeraamaan "sosialistiseen markkinatalouteen".

Pekingin kaupunki on koristeltu vastaanottamaan tärkeä puoluekokous, ja Kiinan sanomalehdet ovat kirjoittaneet asiasta runsaasti. Pekingiin on myös kutsuttu ulkomaisia lehtimiehiä. Silti kokouksen asiasisällöstä ei ole saatettu julkisuuteen juuri mitään.

Analyytikkojen mukaan kommunistinen puolue on kovien sisäisten uudistuspaineiden alaisena. Talousuudistusten ansiosta pidetään jopa mahdollisena, että Kiina luopuisi vähitellen kommunismista.

Kiina saamassa tuntemattoman johtajan

Hu Jintaosta tiedetään erittäin vähän. Hän on syntynyt Shanghaissa, mutta pitää kotipaikkanaan Anhuin maakuntaa.

Hän on johtanut kommunistisen puolueen nuorisoliittoa ja toiminut mm. puolueen Tiibetin-osaston johdossa. Hän osallistui 1989 Tiibetin itsenäisyysmielisten kovaotteiseen kukistamiseen.

Hu edustaa puolueessa kovaa linjaa suhteessa toisinajattelijoihin. Hän pääsi vuonna 1989 pääministeri Li Pengin suosioon, kun ensimmäisenä aluejohtajana asettui tukemaan Tiananmenin demokratiamielenosoituksen tukahduttamista.

Vuonna 1992 Hu nousi vain 49-vuotiaana suoraan puolueen politbyroon pysyvään komiteaan. Hän ei aiemmin ollut ollut politbyroon jäsen. Tästä pääteltiin, että Hu olisi Kiinan vallanperijä.

Hulla sanotaan olevan laaja tuttavapiiri nuorisoliiton ajoilta ja hän nostaa ystäviään vaikutusvaltaisiin asemiin.

Hänen vastustajansa sanovat, ettei hänellä ole johtajaominaisuuksia. Kannattajat vastaavat tähän, että hänen ominaisuutensa ovat joka tapauksessa paremmat kuin Jiang Zeminin.

Hu pitää laulamisesta ja pöytätenniksestä ja hänellä kerrotaan olevan kameramuisti.

AP, STT