Palestiinalaismies iski kibbutsille

Ainakin viisi israelilaista kuoli ja useita haavoittui palestiinalaismiehen ammuskeltua Metzerin kibbutsilla Israelin pohjoisosassa myöhään sunnuntai-iltana.

Kuolleista kaksi oli pieniä lapsia. Myös heidän äitinsä sai surmansa.

Iskun tekijäksi on ilmoittautunut Al-Aksan marttyyrien prikaati -niminen ääriryhmä. Israelin turvallisuusjoukkojen mukaan ammuskelija onnistui ilmeisesti pääsemään pakoon.

Hetkeä aiemmin Israelin poliisi oli pysäyttänyt lähiseudulla kaksi itsemurhaiskua yrittänyttä palestiinalaista. Poliisin pysäytettyä heidän autonsa, miehet räjäyttivät autossa olleet pommit. Auto tuhoutui ja miehet saivat surmansa.

Metzerin kibbutsi on lähellä Länsirannan rajaa ja Jeninin kaupunkia. Israelin armeija oli juuri lopettanut Jeninin kaksi viikkoa kestäneen saarron, jonka aikana kaupungista etsittiin itsemurhaiskuja suunnittelevia palestiinalaistaistelijoita.

Kibbutsissa tapahtuneen ammuskelun jälkeen Israelin helikopterit ampuivat ohjuksia Gazan kaupungissa sijaitsevaan metallipajaan. Israel on usein väittänyt, että palestiinalaisterroristit käyttävät pajoja pommien rakentamiseen. Kenenkään ei uskota loukkaantuneen ilmaiskussa.

Israelin ulkoministeri Benjamin Netanjahu totesi kibbutsi-iskun jälkeen, että Israelin pitäisi karkottaa palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin "terrorihallinto". Hän antoi ymmärtää, ettei kuitenkaan aio painostaa hallitusta ryhtymään toimiin asiassa.

Arafat ilmoitti maanantaina perustavansa komitean selvittämään, oliko kibbutsi-iskun tarkoituksena sabotoida Arafatin Fatah-järjestön ja radikaalin palestiinalaisjärjestön Hamasin parhaillaan Kairossa käymiä neuvotteluita.

Arafatin pyrkimyksenä on tiettävästi taivuttaa Hamas lopettamaan israelilaisia vastaan suunnatut itsemurhaiskut.

AP, AFP, Reuters