1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

EU ja Venäjä sopivat kiistan Kaliningradista

Yle Uutisten artikkeliarkisto

EU ja Venäjä ovat pääseet Brysselissä sopuun Kaliningradin erillisaluetta koskeneessa kiistassa.

Sopimuksen mukaan venäläiset tarvitsevat ensi heinäkuusta lähtien erityisen matkustusasiakirjan, mutta eivät varsinaista viisumia, kulkiessaan Liettuan kautta Venäjän ja Kaliningradin välillä.

Venäjän Kalingradin alue jää EU:n rajojen sisäpuolelle Liettuan ja Puolan liittyessä unioniin. Venäjä on vaatinut kansalaisilleen viisumivapaata liikkumista alueelle.

EU ja Venäjät ovat sopineet myös tehostavansa yhteistyötään terrorismin vastaisessa taistelussa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasi kokouksen aluksi EU:n puheenjohtajamaan Tanskan pääministerin Anders Fogh Rasmussenin, EU:n komission puheenjohtajan Romano Prodin sekä EU:n ulko- ja turvallisuuspoliittisen edustajan Javier Solanan.

Huippukokouksen alkua varjosti Tanskan ja Venäjän välinen kiista tshetsheenijohtaja Ahmed Zakajevin luovutuksesta.

Venäjä syyttää Zakajevia osallisuudesta Moskovan teatterikaappauksen suunnitteluun ja on vaatinut hänen luovuttamistaan. Tanska otti Zakajevin kiinni Kööpenhaminassa Venäjän pyynnöstä, mutta ei ole toistaiseksi suostunut luovuttamaan häntä Venäjälle, koska katsoo, ettei Venäjä ole antanut riittävästi todisteita.

Venäjän vastalause Tanskassa pidetylle tshetsheenikokoukselle johti jo aiemmin huippukokouksen siirtämiseen Kööpenhaminasta Brysseliin.

Satakunta mielenosoittajaa oli vastaanottamassa Putinia Brysselissä maanantaina. Protestoijat vaativat rauhan palauttamista Tshetsheniaan ja vastustivat armeijan tiukkoja toimia, jotka kohdistuvat siviileihin.

Reuters, AFP, AP

Lue seuraavaksi