1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kiistelty Zakajev jää toistaiseksi Tanskaan

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Tanskalainen tuomioistuin päätti tiistaina jatkaa kiistellyn tshetsheenilähettilään vangitsemista kahdella viikolla sillä välin kun hallitus pohtii vastausta Venäjän esittämään luovutuspyyntöön.

Ahmed Zakajev

Ahmed Zakajev pidätettiin viime kuun lopulla Venäjän pyynnöstä hänen osallistuttuaan tshetsheenien maailmankonferenssiin Kööpenhaminassa. Venäjä syyttää Zakajevia osallisuudesta Moskovan viimekuiseen teatterikaappaukseen.

Venäjän alkuperäisen luovutuspyynnön Tanska kuitenkin torjui. Hallitus odottaa Moskovasta nyt lisänäyttöä ennen kuin se lopullisesti päättää vastauksestaan. Lisäksi Venäjää vaaditaan takaamaan, ettei syytettyä uhkaa kuolemantuomio.

Zakajev on Venäjän etsintäkuuluttaman separatistijohtajan Aslan Mashadovin läheinen avustaja. Teatterikaappauksen ohella Moskova syyttää Zakajevia sekaantumisesta useisiin terrorihyökkäyksiin vuosina 1996 - 1999, Tanskan poliisi kertoo alkuperäisen luovutuspyynnön pohjalta.

Tapaus on kiristänyt Tanskan ja Venäjän välejä. Esimerkiksi maanantaina EU:n ja Venäjän Kaliningrad-tapaaminen käytiin presidentti Vladimir Putinin pyynnöstä Brysselissä eikä EU:n puheenjohtajamaan Tanskan pääkaupungissa.

Tanska on vastannut Venäjän kritiikkiin toteamalla, että tshetsheenien kokous Kööpenhaminassa 28. - 29. marraskuuta oli täysin laillinen. Tanskan ja Venäjän välillä ei myöskään ole voimassaolevaa henkilöiden luovutussopimusta.

AP, AFP, YLE24

Lue seuraavaksi