1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäjän ydinvoimaloista kateissa uraania

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Venäjän ydinvoimaloista on kateissa pieniä määriä rikastettua uraania. Viranomaisten mukaan kateissa olevat määrät eivät riitä ydinaseen valmistamiseen, mutta aineita rikastamalla ase voidaan rakentaa.

Uraani-grafiittipolttoainekapseleita

Venäjän ydinreaktorien valvonnasta ja turvallisuudesta vastaavan viraston Gosatomnadzorin johtaja Juri Vishnjevski vahvistaa, että kateissa on useita kiloja ydinpolttoaineeksi rikastettua uraania ja vähäisiä määriä ydinaseiden raaka-aineeksi sopivaa uraania.

Vishnjevski ei kertonut, kuinka hävikki todettiin ja mistä uraania on viety. Hänen mukaansa kateissa on korkeintaan muutamia grammoja asekelpoista uraania.

Ongelmia on ollut Moskovan lähellä toimivassa Eletroplaten laitoksessa ja Novosibirskin kemiallisessa tehtaassa.

Muutama gramma uraani-235:ttä ei riitä ydinaseen materiaaliksi, mutta kateissa olevan reaktorikäyttöön tarkoitetun uraanin kanssa ainetta on riittävästi.

Reaktorikäyttöön rikastettua uraani voi edelleen rikastaa, jos haluaa kehittää ydinaseen.

Venäjän ydinvoimaloiden turvallisuus on huolestuttanut länttä sen jälkeen, kun Neuvostoliitto romahti reilut 10 vuotta sitten. Lisähuolta aiheutti viimekuinen terrori-isku ja panttivanki-draama Moskovan keskustassa.

Ongelmana on se, ettei Venäjällä ole tarpeeksi rahaa tehdä ydinmateriaalinsa varastoista riittävän turvallisia varkaiden varalta. Länsi epäilee myös, että osa laitosten työntekijöistä myy uraania taloudellisen tilanteensa helpottamiseksi.

Juri Vishnjevski antoi lausuntonsa ydinturvallisuudesta maan parlamentille, jossa käsitellään uutta ydinturvallisuuslakia.

Vishnjevskin mukaan laki lähtee minimitavoitteen asettamisesta samaan aikaan, kun koko muu maailma ja Venäjän kansalaiset vaativat maksimaalisen turvallisuuden asettamista ongelmien välttämiseksi.

- Tilanne parani huomattavasti syyskyyn 11. päivän terrori-iskujen jälkeen, muttei ole vieläkään hyvä. Tyydyttävälle turvallisuustasolle pääseminen vaatisi noin 200 miljoonan euron satsausta, Vishnjevski sanoi. AP

Lue seuraavaksi