KKO:n Sevón huolissaan vahingonkorvauksista

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Korkeimman oikeuden presidentti Leif Sevón on huolissaan siitä, että yhä useampien asioiden arvoa mitataan rahassa ja yhä suurempien vahingonkorvausten vaatiminen yleistyy.

Sevón totesi maanantaina Oikeustoimittajat ry:n lounaalla Helsingissä, että jos vahingonkorvausten määrät nousevat liian korkealle, parasta, mitä ihmiselle voi sattua, on lievä henkilövahinko.

Tiedotusvälineissä on viime aikoina arvosteltu ankarasti vahingonkorvausten nousua erityisesti henkisten kärsimysten ollessa kyseessä. Jotkut ovat esittäneet, että tuomioistuinten arvostelu olisi tiukentanut näiden suhtautumista tiedotusvälineisiin.

Sevónin mielestä on kuitenkin väärin väittää, että tuomioistuimilla olisi jokin yhtenäinen kanta.

- Kukin tuomioistuin hoitaa ne jutut, jotka eteen tulevat. Korkeimmassa oikeudessa ei käydä yleisellä tasolla keskustelua siitä, pitäisikö korvaus- tai rangaistusvastuuta nostaa, vaan jokainen juttu ratkaistaan erikseen, hän sanoo.

Sevónia huolestuttaa myös viime vuosien ankara kritiikki korkeinta oikeutta kohtaan. Oikeusneuvoksia on arvosteltu mm. rahakkaista välimiestehtävistä. Sevón toteaa, ettei hän itse ota niitä vastaan.

Sinänsä tuomioiden ja tuomioistuinten arvostelu on Sevónin mielestä hyvä ja normaali asia, johon on jo totuttu.

STT