Kosovon serbit pelkäävät kostoa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kosovon serbien parissa on leimahtanut pelko sen jälkeen, kun Jugoslavia veti joukkojaan maakunnasta ja albaanipakolaiset alkoivat palailla kotiin.

Serbit sanoivat keskiviikkona, että joukkojen vetäytyminen on saattanut Kosovon serbit vaikeaan asemaan. Serbit saattavat joutua pyytämään kansainväliseltä yhteisöltä apua, halusivat he sitä tai eivät.

Serbien oppositiojohtaja Randjel Nojkic uskoo kansainvälisen yhteisön jatkavan serbien painostamista niin kauan kuin Kosovon tilanne säilyy kireänä. Sen sijaan albaanien mahdolliseen kostoon kansainvälinen yhteisö tuskin suhtautuu yhtä vakavasti, Nojkic epäili.

Pakolaiset kohti kotia

Tuhannet Kosovon albaanipakolaiset olivat keskiviikkona palaamassa koteihinsa, joista albaanien ja serbien joukkojen väliset taistelut ajoivat heidät pois.

YK:n erityislähettiläs Jiri Dienstbier sanoi keskiviikkona, että kodeistaan lähteneiden ihmisten tilanne on parantunut selvästi viime päivinä.

Hänen mukaansa eräs merkittävistä kysymyksistä liittyy siepattujen Kosovon albaanien kohtaloon. Lisäksi täytyy ratkaista terrorismista ja muista vastaavista rikoksista epäiltyjen kosovolaisten tulevaisuus.

Jotkut yhdysvaltalaiset avustustyöntekijät arvelivat keskiviikkona, että Kosovossa on onnistuttu välttämään inhimillinen katastrofi. Avustustyöntekijöiden mukaan alue kärsii nyt "hallittavista ongelmista inhimillisen katastrofin sijaan".

Avustusjärjestöjen mukaan pakolaisten paluu kestää kuitenkin vielä pitkään. Arviolta ainakin neljännesmiljoona Kosovon albaania on joutunut jättämään kotinsa yhdeksän kuukautta kestäneen kriisin aikana.