Finlandia Vodka amerikkalaistuu

Alkoholiyhtiö Altia myy Finlandia Vodka Worldwiden osake-enemmistön yhdysvaltalaiselle Brown-Formanille. Kauppahinta on reilut 70 miljoonaa euroa.

Kauppahinta on 70,2 miljoonaa euroa. Tähän asti Altia on omistanut Finlandia Vodkasta 55 ja amerikkalaisyhtiö 45 prosenttia. Kaupan jälkeen Suomeen jää vielä 20 prosentin vähemmistöosuus.

Altia kuitenkin jatkaa yksinoikeudella Finlandia Vodkan valmistusta ainakin vuoteen 2017 saakka.

Finlandia Vodka Worldwide -yhtiö perustettiin pari vuotta sitten. Nyt sovitulla kaupalla pyritään parantamaan tuotteen "iskukykyä" vodkamarkkinoilla.

Finlandia Vodka on maailman kolmanneksi myydyin imported premium -luokan vodkamerkki. Sen yläpuolella ovat vain ruotsalainen Absolut ja venäläinen Stolitshnaja.

Finlandiaa arvioidaan myytävän tänä vuonna 15,3 miljoonaa litraa. Vertailun vuoksi Absolutia myytiin viime vuonna 65,7 miljoonaa litraa.

Myynnin kasvu on ollut vauhdikasta varsinkin Yhdysvalloissa. Sen lisäksi Finlandiaa myydään varsinkin Puerto Ricossa, Kanadassa, Puolassa, Tshekissä ja Pohjoismaissa.

Potkua myynnille odotetaan Brown-Formanin resursseista. Se on maailman seitsemänneksi suurin alkoholijuomayhtiö ja sen tunnetuimpia merkkejä ovat Jack Daniel's, Southern Comfort ja Canadien Mist -viskit.

STT, YLE24