1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Tanskassa uusi Tshetshenia-kokous

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Tanskassa järjestetään perjantaina jälleen Tshetsheniaa käsittelevä kokous, vain kolme viikkoa Kööpenhaminan tshetsheenikonferenssin jälkeen. Venäjä on arvostellut kokouksen järjestämistä ankarasti.

Kokouksen järjestävät tällä kertaa tanskalaiset. Mukana ovat mm. hallitseva Sosialistinen kansanpuolue ja Tanskan Tshetshenia-komitea.

Kokoukseen odotetaan noin 150 osanottajaa. Esiin noussee mm. Tshetshenian presidentin avustajan Ahmed Zakajevin pidätys Tanskassa viime konferenssin aikana. Venäjä syyttää Zakajevia yhteyksistä useisiin terrori-iskuihin.

Venäjän varaulkoministeri Aleksander Losjukov arvosteli keskiviikkona Tanskaa kokouksen järjestämisestä ja tshetsheeniterrorismin huomiotta jättämisestä.

Hän kysyi, tarvitsevatko tanskalaiset pommistusta, murhaa tai kaappausta herätäkseen todellisuuteen.

Tanskalaiset puolestaan sanoivat torstaina, että Venäjän pitäisi kunniottaa Tanskan demokratiaa ja sitä, että kokouksia saa järjestää myös aiheista, joista Venäjä ei pidä.

Liberaalipuolueen edustaja Troels Lund Poulsen myönsi televisiohaastattelussa, ettei kokouksen järjestäminen todennäköisesti paranna Tanskan ja Venäjän suhteita, mutta muistutti, että Tanska on demokraattinen maa.

AP, AFP

Lue seuraavaksi