Koiran kantaemo löytyi Itä-Aasiasta

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Ruotsalais-kiinalainen tutkijaryhmä uskoo selvittäneensä paikan ja ajan, jolloin ihminen kesytti suden koiraksi eli kaikkien koirarotujen alkuperän. Kesyttämisen alkuperäistä syytä ei silti tiedetä.

Laajojen DNA-tutkimusten mukaan koirat näyttäisivät polveutuvan pienehköstä joukosta euraasialaisia naarassusia, jotka elivät ihmisten yhteydessä arviolta 15 000 vuotta sitten.

Aiemmin koiran alkukodiksi on esitetty Lähi-itää, missä siitä löytyy jonkin verran arkeologista aineistoa ja missä useita muita eläimiä kesytettiin kotioloihin.

Uuden tiedon valossa ensimmäisten maanviljelijöiden koirat olisivatkin siis olleet kesyjä jo ennestään.

Tukholmalaisen Royal Institute of Technologyn tutkijaryhmä kävi läpi yli 600 eurooppalaisen, aasialaisen, afrikkalaisen ja pohjoisamerikkalaisen koirarodun geneettisen perimän.

Tutkijoiden mukaan nykykoira polveutuu vain muutamista itäaasialaisista susista. Ryhmä perustaa väitteensä mm. sille, että itäaasialaisten koirarotujen geneettisessä perimässä on suurempi vaihtelevuus kuin muiden alueiden koiraroduilla.

Koiran uskotaan olevan ensimmäinen kotieläimeksi kesytetty eläin, mutta sitä, minkä vuoksi susia alun perin kesytettiin, ei tiedetä.

AP, Reuters