1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Nuoret surmaajat tavallisista kodeista

Nuoret surmaajat ovat yhä useammin niin sanoituista tavallisista perheistä, kertoo väitöskirjaa valmisteleva Turun vankilan psykologi Camilla Hagelstam.

Nuorten väkivallanteot ovat lisääntyneet huomattavasti. Kehityksestä huolimatta nuorisorikollisuuden juuret pesivät kuitenkin yhä niissä nuorissa, joiden taustalta löytyy väkivaltainen ja päihdeongelmainen kotitausta.

Huolestuttavana Hagelstam pitää kuitenkin nuorisorikollisuuden lisääntymistä niiden nuorten keskuudessa, jotka ovat niin kutsutuista tavallisista perheistä.

Joku vuosi sitten valtaosa surmaajista tuli moniongelmaperheistä, mutta kolmen viime vuoden ajan puolilla nuorista on ollut päällepäin tavallinen perhetausta. Harvoja poikkeuksia lukuunottamatta nuoret henkirikoksen tekijät voivat tavalla tai toisella pahoin jo kotona.

Hagelstamin mukaan moni nuori kärsii vanhempien tunnekylmyydestä ja kiireestä. Mielentilatutkimuksissa osa "hyvien perheiden" lapsista ei esimerkiksi osannut kertoa, mitä vanhemmat tekevät työkseen.

Hagelstamin tutkimuksen alustavien tuloksien mukaan huomion puute näkyy lapsessa ehkä narsistisena oireiluna, isotteluna sekä itsetunnon puutteena.

Materiaalisen hyvinvoinnin merkitys näyttää kasvaneen. Esimerkiksi väkivallan käyttämistä tavaran tai rahan hankkimiseksi on nähtävillä.

Hagelstam on huolissaan myös nuorille suunnatusta avusta. Mielenterveydellinen apu jää liikaa nuoren vastuulle: psykiatrinen hoito jää muutamaan kertaan ja 14-15-vuotias jätetään lääkeresepti kädessään oman onnensa nojaan. Poliisit tietävät olevansa usein ensimmäisiä, jotka tosissaan kuunetelvat ongelmanuoria.

Hagelstam esitteli väitöskirjatutkimuksensa alustavia tuloksia Helsingin yliopiston psykologian laitoksella perjantaina.

STT