Intia syyttää temppeli-iskusta äärimuslimeja

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Intia syyttää ääri-islamilaista Lashkar-e-Taiba-järjestöä sunnuntaisesta kahden hindutemppelin valtauksesta, jossa sai surmansa ainakin 13 ihmistä.

Intia korostaa, että hyökkäys pohjoisessa Jammun kaupungissa Kashmirissa tapahtui välittömästi sen jälkeen, kun järjestön johtaja oli vapautettu vankilasta Pakistanissa.

Johtajan on kerrottu vapautumisensa jälkeen uhanneen jatkaa pyhää sotaa Kashmirissa ja kehottaneen sissejä kiihdyttämään väkivaltaa alueella.

Välikohtaus alkoi sunnuntai-iltana, kun sissit valtasivat Raghunathin ja Shivan hindutemppelit ampuen ja heitellen kranaatteja. Kaksi sissiä kuoli illalla poliisin luoteihin, samoin kuin ainakin 11 siviiliä.

Vielä maanantaiaamuna Jammussa puhkesi uusia kahakoita poliisien ja muslimisissien välillä.

Poliisi ilmoitti ampuneensa kolmannen sissin maanantaina, mutta pitää mahdollisena, että kaupungissa on useampiakin sissejä. Kaupunkiin on julistettu ulkonaliikkumiskielto.

Lashkar-e-Taiba vastustaa Intian valtaa Kashmirissa. 13 vuotta jatkuneessa välienselvittelyssä on kuollut kymmeniä tuhansia ihmisiä ja se on saattanut Intian ja Pakistanin ydinsodan partaalle.

Jammu on osavaltion ainoa hinduenemmistöinen kaupunki. 1860-luvulla rakennettuun, Rama-jumalalle pyhitettyyn Raghunathin temppeliin tulee vuosittain satoja tuhansia pyhiinvaeltajia.

AP, AFP, Reuters, DPA