Halonen valtiovierailulla Kiinassa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Presidentti Tarja Halonen on aloittanut kolmipäiväisen valtiovierailunsa Kiinassa. Vierailu alkoi Pekingissä juhlallisin vastaanottoseremonioin, jonka jälkeen Halonen kävi virallisia keskusteluja Kiinan presidentin Jiang Zeminin kanssa.

Jo ennen tiistai-iltapäivän vastaanottoseremonioita presidentti Halonen piti puheen Kiinan kansallisessa globalisaatiokeskustelutilaisuudessa.

Puheessaan Halonen katsoi Kiinan olevan omassa luokassaan globalisaation saralla. Halosen mukaan Kiinan nopea kehitys on tehnyt Kiinasta todella merkittävän toimijan nykypäivän maailmassa. Hän tosin totesi, että nopea kehitys on aiheuttanut myös suuria ongelmia ja haasteita Kiinan hallitukselle.

Valiokuntaneuvos Pentti Arajärvi puolestaan tutustui tiistaina suomen kielen opetukseen pekingiläisessä yliopistossa. Päivän ohjelma päättyy illalla kansankongressipalatsissa järjestettäviin juhlaillallisiin.

Keskiviikkona presidentti Halosen on määrä keskustella Kiinan kommunistisen puolueen johdon kanssa. Hän tapaa ensimmäisenä valtionjohtajana Kiinan kommunistisen puolueen vastavalitun pääsihteerin Hu Jintaon.

Halosen Kiinan-vierailu kestää ensi torstaihin saakka.

Presidentin valtuuskuntaan kuuluvat myös mm. ulkoministeri Erkki Tuomioja ja ympäristöministeri Jouni Backman sekä suomalaisia yritysjohtajia kuten Nokian pääjohtaja Jorma Ollila ja Stora Enson Jukka Härmälä.

YLE24, STT