Kiinassa jättihanke veden siirtämiseksi pohjoiseen

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kiina on päättänyt käynnistää jättimäisen projektin veden johtamiseksi Etelä-Kiinasta vesipulasta kärsivään pohjoiseen, kertovat Kiinan tiedotusvälineet. Valmistuttuaan kolme kanavaa siirtäisivät Jangtsejoesta vuosittain 48 biljoonaa litraa vettä Pekingiin ja muihin pohjoisen suuriin kaupunkeihin.

Tarkoituksena on rakentaa kolme suurta vedensiirtokanavaa, jotka pumppaavat vettä maailman kolmanneksi suurimmasta joesta Jangtsesta Pohjois-Kiinan tärkeälle teollisuus- ja viljelyalueelle, jossa asuu noin puolet Kiinan väestöstä.

Projekti toteutetaan useassa vaiheessa ja kaikkiaan rakennustöiden arvioidaan vievän puoli vuosisataa.

Kun kaikki kolme kanavaa ovat valmiit, pohjoiseen on määrä siirtää vuosittain yhtä paljon vettä kuin New York käyttää 25 vuodessa. Määrä on kymmenen kertaa niin suuri kuin maailman tähän asti suurimmassa vedensiirtoprojektissa Kaliforniassa.

Apulaisvesiministeri Zhang Jiyao kertoo China Daily -lehdelle, että rakennustyöt voidaan pian käynnistää ja ensimmäisen vaiheen on määrä valmistua vuoteen 2005 mennessä.

Ensimmäisessä vaiheessa vuonna 2005 Jangtsejoen vettä pumpattaisiin Shandongin maakuntaan ja vuoteen 2010 menenssä vettä saisi jo Peking. Hankalin on kolmas vaihe, vedensiirtokanavan rakentaminen Tiibetin vuoristoisen alueen halki, ja tämän kanavan uskotaankin valmistuvan vasta vuonna 2050, kertoo China Daily.

Kahden ensimmäisen kanavan rakentamisen arvioidaan maksavan yli 18 miljardia euroa ja koko projektin yli 24 miljardia.

Ministeri Zhang perustelee projektia sillä, että se sallisi maan vesivarojen ihanteellisen jakautumisen.

Arvostelijat ovat kuitenkin huolissaan hankkeen vaikutuksista ympäristöön sekä Kiinan talouteen.

Heidän mukaansa pienemmät vesiprojektit ja vesihallinnon tehostaminen voisivat ratkaista monet ongelmista ilman, että tarvittaisiin tällaista jättimäistä maisemaa muuttavaa projektia.

AP