Suojaudu hyökkäyksiltä

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Hakkereita ja viruksia vastaan kannattaa suojautua. Piittaamaton käyttäjä toimii aina hakkerin eduksi.

Viruksilta ja hakkerien hyökkäyksiltä on mahdollista suojautua. Jo tietokoneen ostovaiheessa kannattaa kysyä myyjältä, mikä virustorjunta- tai palomuuriohjelma on käytännöllisin käyttäjän tarpeisiin.

Internet-operaattoreilla on kuluttajaviranomaisten mukaan velvollisuus kertoa asiakkailleen virusturvan tarpeellisuudesta ja velvollisuus tarjota turvaa kohtuulliseen hintaan.

Kotitietokoneen käyttäjän olisi aina käytettävä viruksentorjuntaohjelmaa. Paras ohjelma on sellainen, joka automaattisesti noutaa päivitetyt tiedot Internetistä. Viruksentorjuntaohjelmat tunnistavat kymmeniä tuhansia viruksia.

Paraskaan viruksentorjuntaohjelma ei anna täyttä suojaa viruksia vastaan. Viruksia tekevät hakkerit ovat aina aavistuksen verran edellä viruksen torjujia. Uusi päivitys on usein kuitenkin saatavissa vain tunteja sen jälkeen, kun virus on lähtenyt leviämään.

Toinen tärkeä turvallisuusohjelma on palomuuri, joka estää asiattoman pääsyn tietokoneelle. Palomuuri toimii kuten portinvartija, joka tarkkailee kaikkea kotitietokoneeseen verkosta tulevaa tietoa.

Palomuuriohjelma ilmoittaa käyttäjälle tunkeutumisyrityksistä ja pitää yllä myös lokitiedostoa. Jos koneelle kohdistuu jatkuvia ja toistuvia tunkeutumisyrityksiä, on asiasta syytä ilmoittaa operaattorille. Mikäli tietokoneeseen onnistutaan tunkeutumaan ja käyttämään sitä esimerkiksi palvelimena, kannattaa olla yhteydessä myös Viestintävirastoon ja poliisiin.

Sekä viruksentorjunta- että palomuuriohjelmia saa ilmaiseksi Internetistä. Automaattisesti päivittyvästä ohjelmasta joutuu maksamaan jonkin verran. Kustannus suhteessa ohjelmista saatavaan hyötyyn ei kuitenkaan ole suuri. Lisäksi lähes kaikki operaattorit tarjoavat tietoturvapalveluja kuukausiveloituksella.

Päivitä selaimesi

Kotikoneen ohjelmistopäivityksistä on myös syytä huolehtia, muistuttaa tietoturva-asiantuntija Arsi Heinonen Viestintävirastosta. Kun valmistaja julkaisee ohjelmistopäivityksen haavoittuvuuvalle ohjelmistolle, on se syytä asentaa välittömästi.

Erityisesti kotikäyttäjälle tämä tarkoittaa Internet-selaimen ja käyttöjärjestelmän päivittämistä aina kun niistä julkaistaan tarpeellinen turvallisuuspäivitys.

Viestintäviraston CERT-FI julkaisee suomen kielisiä varoituksia ohjelmistojen haavoittuvuuksista ja muista ajankohtaisista tietoturvaongelmista. CERT-FI on Viestintäviraston tietoturvaloukkauksiin ja niiden ennaltaehkäisyyn keskittyvä ryhmä.

Monet laajimmin levinneet virukset ovat levinneet sähköpostin välityksellä. Varsinkin sähköpostien mukana tulevien liitetiedostojen kanssa kannattaa olla varuillaan. Sähköposti, jonka lähettäjä on tuntematon, on syytä tuhota välittömästi.

Omaa sähköpostiosoitetta ei kannata levittää verkossa. Viattoman tuntuiselle nettisivulle kirjoitettu sähköpostiosoite, saattaa aiheuttaa roskapostitulvan omaan sähköpostilaatikkoon.

Internetissä liikkuessa on oman järjen käyttö sallittua ja jopa suotavaa. Laittomien kopioiden imuroiminen tai seksi- ja pornosivuilla tirkistely lisää huomattavasti riskiä saada koneelleen epätoivottuja vieraita.